Το θέατρο του παραλόγου έχει επεκταθεί και στις κινήσεις της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και από τις συνεχιζόμενες και καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει το παραμικρό και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την επίσκεψη στην Άγκυρα, την Τετάρτη, ανεπηρέαστος από τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Και το ερώτημα παραμένει και τίθεται κάθε μέρα και με μεγαλύτερη ένταση. Γιατί γίνεται αυτό το ταξίδι; Πού αποσκοπεί, πέρα από το γεγονός ότι θα φανούμε υπάκουοι στα κελεύσματα της Ε.Ε.;
Ο Νίκος Δένδιας, μόλις χθες, ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ότι το ταξίδι στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί: «Την Τετάρτη έχω να πάω στην Άγκυρα. Εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω και ελπίζω ότι και εκεί θα υπάρξει μια επανέναρξη συνεννόησης. Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία δυνατότητα να μιλάμε, μέσα στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου βεβαίως. Γιατί, αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε. Και βέβαια, δεν σας κρύβω ότι πριν πάω στην Άγκυρα, θα πάω στην Κωνσταντινούπολη, να κάνω τον σταυρό μου στο Φανάρι και θα δω και τον Πατριάρχη».
Ο κ. Δένδιας δεν δηλώνει υπεραισιόδοξος, αλλά στην Τουρκία θα πάει και επίσης κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι θεωρεί προκλητική ενέργεια και τι όχι, γιατί προφανώς έχει άλλη άποψη από την επικρατούσα.
Διαφορετική άποψη έχει το κυβερνητικό επιτελείο και για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη. Από όλους τους αναλυτές χαρακτηρίζεται ως αποτυχία, αλλά ο κ. Δένδιας, ακολουθώντας τη λογική της κυβερνητικής εκπροσώπου, επιχειρεί κι αυτός να αποδράσει από την πραγματικότητα: «Ο πρωθυπουργός έκανε μία πολύ καλή επίσκεψη στη Λιβύη. Μπόρεσε και αποκατέστησε διαύλους επικοινωνίας που είχαν διακοπεί προηγουμένως». Όχι, το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν ακυρώθηκε.