Η ηχηρή προχθεσινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, που απάντησε στους αδιανόητους ισχυρισμούς του Κώστα Σημίτη, άνοιξε στόματα. Πολλοί ήταν οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που τόσο καιρό έψαχναν τον τρόπο και την ευκαιρία να μιλήσουν για τις «κόκκινες γραμμές» στην εξωτερική πολιτική μας, διαφωνώντας με την πολιτική του ενδοτισμού, και δεν μπορούσαν.
Η ενεργοποίηση των «γαλάζιων» αντανακλαστικών για τα εθνικά μας θέματα, όπως αποτυπώθηκε από την παρέμβαση των έντεκα βουλευτών στο χθεσινό φύλλο της «δημοκρατίας», φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Και χθες συνεχίστηκαν οι δημόσιες τοποθετήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνώσας παράταξης, που υπεραμύνονταν το «δριμύ κατηγορώ» του Κώστα Καραμανλή σε βάρος του «πρωθυπουργού των Ιμίων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, και τις επόμενες μέρες υπάρχει η σκέψη να… απασφαλίσουν και άλλα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης. Φυσικά, δεν λείπουν τα αυστηρά μηνύματα και προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αυτό που εξέπεμψε ο πρώην υπουργός, Σάββας Τσιτουρίδης, με δήλωσή του. Οπως είπε: «Το ΚΙΝ.ΑΛ. υποστηρίζει στα Ελληνοτουρκικά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη. Η σημερινή Ν.Δ. θα υπερασπιστεί τις πολιτικά και ιστορικά δικαιωμένες επιλογές της παράταξης και του Κώστα Καραμανλή στην εξωτερική πολιτική;».
Θέση στο θέμα πήρε και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης. «Ο Κώστας Καραμανλής είναι σαφής και περνά τα μηνύματα που θέλει να περάσει… Είναι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του» σημείωσε και υπογράμμισε πως «την πολιτική απέναντι στην Τουρκία που λέει να ξεμπερδεύουμε με τα θέματα και να τα στείλουμε όλα στο Διεθνές Δικαστήριο, και μάλιστα αναγνωρίζοντας δικαίωμα της Τουρκίας μονομερώς να πάει προς τα εκεί, την ασπάζονται και άλλοι, δεν είναι καινούργιο αυτό. Υπάρχουν και σήμερα οπαδοί αυτής της φωνής που έχουν μια φοβική και ιδεοληπτική στάση απέναντι στα θέματα» ανέφερε. Ερωτηθείς αν υπάρχουν και μέσα στη Ν.Δ., ο κ. Βαληνάκης απάντησε: «Υπάρχουν και στη Ν.Δ. κάποιοι οι οποίοιπιστεύουν αυτή την πολιτική, άλλωστε έχει διευρυνθεί η Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής έθεσε το ζήτημα του Ελσίνκι στη σωστή του βάση, ότι δεν ήταν μια επιτυχία για τη χώρα, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να την εμφανίσουν ως επιτυχία, και ότι εγγράφεται στη σειρά των διπλωματικών αποτυχιών, για να μην πω κάτι βαρύτερο, της εποχής Σημίτη. Τα Ίμια που προσδιορίσανε εκ των πραγμάτων και τη μετέπειτα στρατηγική».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Η πολιτική του σημιτικού ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική -και το λέω όσο πιο κομψά μπορώ- δεν εξυπηρετούσε κατά τον δέοντα τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε τα πράγματα έτσι όπως ήταν, έτσι όπως είναι, έτσι όπως θα πρέπει να είναι» τόνισε. Τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Βαρτζόπουλος, «ένα μεγάλο κομμάτι του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφων, ανθρώπων των media, ακαδημαϊκών ή και τεχνοκρατών, είδε το φως το αληθινόν, έλαβε πνεύμα επουράνιον και προσχώρησε στη Ν.Δ., είτε ενεργώς είτε γενικώς υποστηρικτικώς».