Μετωπική κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το 8ωρο

Διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό. Για εμπαιγμό των εργαζομένων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Πυρά από ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και Ελλ. Λύση.

Must Read

Σε πεδίο μάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναδεικνύεται η τήρηση του οκταώρου στην αγορά εργασίας. Η τύχη μιας από τις ύστατες εργατικές βεβαιότητες που έμειναν (σχετικά) αλώβητες από τις μνημονιακές ερπύστριες κρίνεται αβέβαιη στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται τις ημέρες αυτές ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει» υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ωστόσο, όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ζωηρά τα λόγια του, κρίνοντας ότι πίσω από γενικόλογες αναφορές και ευφημισμούς της νέας εποχής υποκρύπτονται η πλήρης κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων και η «κινεζοποίηση» της αγοράς εργασίας που οδηγεί σε εργασιακό Μεσαίωνα.

«Η κυβέρνηση με αυτόν τον νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν. Με λίγα λόγια, δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ένα πάγιο αίτημα του κομμουνιστικού κόμματος -η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με αυτήν των υπόλοιπων υπαλλήλων- πραγματοποιείται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση». Συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζομένου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μια εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά, τόσο λειτουργικά».

Ακολούθησε ομοβροντία επικριτικών αντιπολιτευτικών σχολίων. Μνημείο πρόκλησης και εμπαιγμού των εργαζομένων χαρακτήρισε την ομιλία Μητσοτάκη η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας: «Αναφέρθηκε στην πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, εννοώντας προφανώς την πραγματικότητα της κρίσης, της μείωσης των μισθών, της απορρύθμισης και της ελαστικής εργασίας χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και έλεγχο, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιβάλει». Ειρωνικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Π. Χρηστίδης παρατήρησε: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, που επιχειρούν να κρύψουν τις ιδεολογικές εμμονές της Ν.Δ. και την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων». Για νομοσχέδιο «έκτρωμα» κάνει λόγο το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι». Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, «η κυβέρνηση, αντί να επιδοτήσει την εργασία και να πατάξει τη μαύρη εργασία παράνομων αλλοδαπών, η οποία εκτός από την ανεργία επιτείνει τη ροή μαύρου χρήματος στο εξωτερικό, απεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα εκτοξεύσει την έλλειψη θέσεων απασχόλησης και την παραβατικότητα».

Τα συνδικάτα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ούτε για την Πρωτομαγιά

Τη μετάθεση της υποχρεωτικής αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη 4 Μαΐου αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «επικυρώνοντας» κατά κάποιο τρόπο την απόφαση που έλαβε προχθές η ΓΣΕΕ, η οποία είχε σπεύσει να ανακοινώσει τη διοργάνωση απεργιακών συγκεντρώσεων τη μέρα αυτή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν σε μία κοινή ημερομηνία, καθώς η απόφαση της ΓΣΕΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία εν μέσω πολλών αντιδράσεων και ενώ λίγο νωρίτερα η ΑΔΕΔΥ καλούσε όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κοινό εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη, 6 Μαΐου.

Ο λόγος είναι προφανής, καθώς η ηγεσία της ΓΣΕΕ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι με το να «κολλήσει» την απεργία και τις συγκεντρώσεις στο τετραήμερο του Πάσχα, που όλοι ελπίζουν να καταφέρουν φέτος να γιορτάσουν στους τόπους καταγωγής τους, εφόσον το επιτρέψει η κυβέρνηση, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδυναμώσει τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Την ώρα, λοιπόν, που στην προχθεσινή ανακοίνωση στρέφεται κατά του νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση μετά το Πάσχα και περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δείχνει εκτός πραγματικότητας και πρακτικά «σαμποτάρει» τον εαυτό της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This