Ψάχνουν και ψάχνονται στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων αλλά…

Δεκαπενθήμερο των... παθών για το Μαξίμου

Must Read

Πολύ κρίσιμο θεωρείται για την κυβέρνηση το επόμενο δεκαπενθήμερο μέχρι το Πάσχα, δεδομένου ότι το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο επιμένει, οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους και τα δημόσια ταμεία στερεύουν.

Παρά την επιφύλαξη των επιστημόνων, το Μαξίμου ψάχνει τρόπο να απελευθερώσει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, την ώρα που στους εμβολιασμούς, παρά την εκπεμπόμενη αισιοδοξία, το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο, με τελευταία την περίπτωση των παρενεργειών του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σχεδόν 13 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης για την αντιμετώπισή της είναι πιο εμφανής από ποτέ. Το μαρτυρούν ο τριψήφιος αριθμός νεκρών σε καθημερινή βάση, οι 800 και πλέον διασωληνωμένοι, ο δείκτης θετικότητας και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ τα μέλη της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας δείχνουν επιφυλακτικοί και για τη συνέχεια. Και αυτό, καθώς αναμένουν να δουν τον αντίκτυπο από τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα με τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που συνδυάστηκαν με μια χαλαρότητα του κόσμου, αλλά και τη διά ζώσης επαναλειτουργία των λυκείων. Είναι -όπως λένε- ένα κομβικό στοιχείο, που θα καθορίσει εν πολλοίς και τις επόμενες κινήσεις, αφού ενδεχόμενη επιβάρυνση των υγειονομικών δεδομένων μπορεί να ανατρέψει και πάλι τον προγραμματισμό, σε ακόμα ένα πισωγύρισμα που θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές της κοινωνίας.

Όσον αφορά την ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διαρκής είναι ο πονοκέφαλος για τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας. Στο λεκανοπέδιο καταγράφεται η πλειονότητα των εισαγωγών για απλές νοσηλείες αλλά και σε ΜΕΘ, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, δεκάδες είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός Εντατικής, «παρά τις προσωρινές και αυτοσχέδιες ΜΕΘ που λειτούργησαν, χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας».

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με συμμάχους τα self tests και τους υπό εξέλιξη εμβολιασμούς, τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ειδικά μάλιστα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, η λειτουργία και η αποδοτικότητά τους στην πράξη, ενδεχομένως να αποτελέσουν οδηγό για την άρση των περιορισμών και άλλων δραστηριοτήτων, έτσι ώστε το άνοιγμά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και οριστικό, χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Συγκεκριμένα, από αύριο τα τεστ αυτά θα τα έχουν στη διάθεσή τους και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κουρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής και στις εταιρίες τυχερών παιγνίων, ενώ στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Όπως λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, με δεδομένη την κούραση των πολιτών, στόχος πλέον δεν είναι να μειωθεί οπωσδήποτε η κινητικότητα, αλλά να μειωθεί η μεταδοτικότητα και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως τα self tests θα είναι επιπλέον «όπλα» που θα έρθουν να προστεθούν στις μοριακές και τις rapid εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται στον πληθυσμό.

Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, που επίσης αποτελούν κομβικό εργαλείο για την αναχαίτιση του ιού και την άρση των περιορισμών. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, θα πολλαπλασιαστούν οι παραγγελίες που θα καταφτάνουν στη χώρα μας, με την εκτίμηση που υπάρχει να θέλει τον Απρίλιο να φτάνουν σχεδόν 1.500.000 εμβόλια, ενώ το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου περίπου 5.500.000 εμβόλια.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, από την κυβερνώσα παράταξη διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να εμβολιαστούν «όλοι οι πολίτες που ανήκουν στην περίμετρο της προτεραιοποίησης που ισχύει αυτή τη στιγμή και η οποία συνεχώς διευρύνεται».

Άρωμα εκλογών η ψήφος των αποδήμων

Την ίδια ώρα, έντονο εξακολουθεί να είναι το άρωμα εκλογών στην πολιτική ατμόσφαιρα, καθώς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη να κλείσει το θέμα, αυτό ουσιαστικά ξανάνοιξε διάπλατα με το νομοσχέδιο που έφερε αιφνιδιαστικά στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για την ψήφο των αποδήμων, καταργώντας όλους τους έως τώρα περιορισμούς. Με την εξέλιξη αυτή αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, καθώς -αν μη τι άλλο- η βιασύνη της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο νομοθέτημα εγείρει ευλόγως ερωτήματα.

Προηγήθηκε το «αυτογκόλ», δώρο προς την κυβέρνηση, της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είχε αποκαλέσει σε συνέντευξή της τους ισχύοντες περιορισμούς «άδικους». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως πριν από δύο μήνες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής, είχε προαναγγείλει την εν λόγω εξέλιξη, λέγοντας «θα επανέλθουμε στον νόμο αυτό, θα τον ενισχύσουμε, ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This