Μια μέρα πριν την 21η Απριλίου, ο Κύκλος Ιδεών και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Μια θεσμική αποτίμηση της Μεταπολίτευσης – Πενήντα από τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους», με αφορμή την έκδοση των δύο βιβλίων του Αντώνη Μανιτάκη (Στο λυκόφως της Μεταπολίτευσης και Η συνταγματική συγκυρία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας (1976-1997)).
Ομιλητές ήταν γνωστοί και μη εξαιρετέοι: Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αντώνης Μανιτάκης, Λίνα Παπαδοπούλου, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε ο Παύλος Τσίμας.
Την διαδικτυακή αυτή εκδήλωση που ουσιαστικά έστησε ο Βενιζέλος, άνοιξε ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που ευχαρίστησε τον σπουδαίο -όπως τόνισε- συνταγματολόγο Ευάγγελο Βενιζέλο και έπλεξε το εγκώμιο του Αντώνη Μανιτάκη, δημοσιοποιώντας και τον… ανεκπλήρωτο έρωτά του για αυτόν, επειδή δεν τον είχε ποτέ καθηγητή. Υπενθυμίζουμε ότι ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης υπήρξε υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου (17 Μαΐου έως 21 Ιουνίου 2012). Στις 21 Ιουνίου 2012 μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς ορκίστηκε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, θέση από την οποία παραιτήθηκε ένα έτος αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2013. Στις 28 Αυγούστου 2015 προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου (28 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου 2015). Ο Γεραπετρίτης χαρακτήρισε Start up δημοκρατία αυτήν που είχαμε το 1974 (όρος οικονομικός μιας και μόνο η οικονομική συναλλαγή καθορίζει τη σύγχρονη δημοκρατία στη χώρα μας).
Ο Βενιζέλος και το success story της Μεταπολίτευσης
Η τοποθέτηση που έκανε εντύπωση ήταν αυτή του πληθωρικού Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του success story της Μεταπολίτευσης, της οποίας επί σειρά ετών είχε κυβερνητικές θέσεις. Από την ομιλία του φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα τόσα χρόνια πολιτικής αναταραχής και απαξίωσης του λαού στο σύστημα που έστησαν τα γνωστά πολιτικά κέντρα. Ο Βενιζέλος αρχικά έκανε φιλοφρονήσεις στον συντονιστή δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Παύλο Τσίμα, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα «είστε ο ιδεώδης στον ρόλο αυτό». Ενώ τόνισε πολλές φορές ότι έχουμε διανύσει μισό αιώνα χωρίς εκτροπή, λες και δεν είναι εκτροπή ότι μπήκαμε σε μνημόνια και επιτηρήσεις από τις οποίες δεν μπορούμε να βγούμε! Μίλησε για ανθεκτικότητα του Συντάγματος, για διάκριση των εξουσιών και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και για το θετικό πρόσημο της Μεταπολίτευσης. «Είναι άλλο το θεσμικό κεκτημένο και άλλο το θεσμικά ζητούμενο της Μεταπολίτευσης που είναι πάντα ανικανοποίητο» δήλωσε ο Βενιζέλος μιλώντας και για τα στερεότυπα που αναπαράγονται και είναι διάχυτα μέσω του διαδικτύου κυρίως και για το πέλαγος λαϊκισμού!
«Έχουμε τα καλύτερα 50 χρόνια ανάμεσα στα 200, ένα success story εις πείσμα του συλλογικού εαυτού μας και της επιμονής μας να αρνούμαστε να προσλάβουμε αυτό που έχουμε καταφέρει», ήταν το συμπέρασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και τι κρίμα πράγματι που εμείς οι πτωχοί τω πνεύματι διακατεχόμαστε από επιμονή και δεν δεν έχουμε πάρει μυρωδιά από το… success story που μας έφτασε στα μνημόνια!