Πως στήθηκε το γαϊτανάκι των δηλώσεων που οδηγούν τα ελληνοτουρκικά στη Χάγη

Γλώσσα στην Άγκυρα, διγλωσσία στην Αθήνα

Must Read

Παρά το γεγονός ότι η στάση και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα για τα Ελληνοτουρκικά σχολιάστηκαν θετικά από την κοινή γνώμη και σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, και μπορεί να θέσουν σε νέο πλαίσιο τον χειρισμό τους από την ελληνική πλευρά, εντούτοις στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι τις αντιμετωπίζουν ακόμα με αμηχανία και δείχνουν να ψάχνονται.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Την ίδια ώρα, η ενόχληση των Τούρκων ακόμα και σήμερα, 10 μέρες μετά, εξακολουθεί να είναι έντονη, με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου να αναφέρονται συχνά σε αυτές, όχι μόνο γιατί ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφείς μέσα στην ίδια τους τη χώρα και ενώπιόν τους τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά και διότι είχαν θετικό αντίκτυπο και διεθνώς.

Και ενώ θα περίμενε κανείς, από την επόμενη κιόλας μέρα, η ελληνική κυβέρνηση να χτίσει πάνω σε αυτές, έδειξε να κάνει πίσω, όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους «L’ Atalante» εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ανοιχτά της Κρήτης, από τουρκικό πολεμικό είναι θέμα που αφορά τη Γαλλία!

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και η κυβερνητική διγλωσσία εμφανής, καθώς, παρά τη στάση Δένδια μέσα στην Άγκυρα τρεις μέρες πριν, ερμηνεύτηκε ως επιστροφή στις υποτονικές και αμήχανες αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Η διγλωσσία επιβεβαιώθηκε δύο μέρες μετά, όταν, σε αντίθεση με τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε και από διπλωματικές πηγές γινόταν γνωστό ότι η ελληνική πρεσβεία στην ΑΆκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για την παρενόχληση του γαλλικού σκάφους στην ελληνική ΑΟΖ…

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της διγλωσσίας, επαναλαμβάνοντάς μας ότι οι δηλώσεις Δένδια εκφράζουν απολύτως την ελληνική κυβέρνηση και πως έγιναν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, επομένως μία είναι η γραμμή… «Δεν υπάρχει διγλωσσία – το θέμα έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Το όλο θέμα ήταν μια διατύπωση που δημιούργησε λάθος εντυπώσεις…» λένε στο Μαξίμου, θέλοντας να κλείσουν άρον άρον το υπαρκτό και ανοιχτό ακόμα θέμα.

Όμως και η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Πελώνη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό έγινε, αφού αυτόν εκφράζει και από αυτόν παίρνει γραμμή για τις δηλώσεις της…

Ωστόσο, όταν οι «λάθος εντυπώσεις» επαναλαμβάνονται παύουν να είναι «λάθος», αλλά σαφής πολιτική θέση και επιλογή, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Σε… σημιτικούς ρυθμούς, λένε πολλοί μέσα στη Ν.Δ., και υποστηρίζουν επί της ουσίας ότι υπάρχουν στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής σημιτοθύλακες στην κυβέρνηση, οι οποίοι θέλουν να την οδηγήσουν σε θέσεις που είχε ο κ. Σημίτης.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες περίπου ότι υπάρχουν ακόμα οπαδοί της «σχολής Σημίτη» στη Ν.Δ., η οποία πρεσβεύει το «να ξεμπερδεύουμε άρον άρον με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στέλνοντάς τα όλα στη Χάγη. Συγκινούσε και συγκινεί και σήμερα αρκετούς και σε πολλά στρατόπεδα. Δεν είναι μυστικό ότι και στελέχη της Ν.Δ. έχουν κατά καιρούς εκφραστεί θετικά για το Ελσίνκι, χωρίς μάλιστα, πιστεύω, να έχουν διαβάσει πραγματικά τα σχετικά κείμενα» είπε.

Ας δούμε κάποια γεγονότα:

  1. Μόλις δύο εβδομάδες πριν, ήταν μάλλον χλιαρή η υποστήριξη της κυβέρνησης προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην αντιπαράθεση που είχε μαζί του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τη Συμφωνία του Ελσίνκι. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε το Μαξίμου να εμπλακεί σε αυτή την αντιπαράθεση και αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι η μόνη διαφορά μας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ… Επίσης, είχε αρνηθεί να σχολιάσει την απάντηση του Κ. Καραμανλή στον Κ. Σημίτη. Στάση αμηχανίας και έλλειψη καθαρής θέσης… Στο Μαξίμου συμπεριφέρθηκαν λες και η αντιπαράθεση των δύο πρώην πρωθυπουργών αφορούσε μόνο την υστεροφημία τους και δεν είναι κεντρική διαφωνία, δύο διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης των Ελληνοτουρκικών, που υπάρχουν και μέσα στο κυβερνών κόμμα.
  2. Το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ακραιφνής σημιτικός όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ – ο Κ. Σημίτης τον είχε χρίσει και γραμματέα του κόμματος) είχε δηλώσει ότι τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο αποτελούν εθνικισμό και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
  3. Επίσης, το περασμένο φθινόπωρο, όταν το Oruc Reis βρισκόταν μια ανάσα από το Καστελόριζο, ο -επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια, που είναι τα εθνικά ύδατα σήμερα, και χαρακτήρισε εύκολους λεονταρισμούς τις απόψεις περί μονομερούς επέκτασης στα 12 μίλια. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτό είναι ένα δικαίωμα της χώρας που θα το ασκήσει σε χρόνο που η ίδια θα επιλέξει και όχι εν θερμώ. Αντιδράσεις είχαν προκαλέσει και οι δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
  4. Τον περασμένο Αύγουστο, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος είχαν κάνει εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις για το αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» έκανε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. «Δεν έκανε έρευνες» είχε πει ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1, στη γραμμή των χλιαρών και αμήχανων αντιδράσεων του Μαξίμου και της υποβάθμισης των καθημερινών εκείνη την περίοδο προκλήσεων και επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας. «Έκανε έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Αφού μπήκε στην ΑΟΖ και έκανε έρευνες έστω και μισής ώρας, υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση» είχε πει ο κ. Διακόπουλος, που την επομένη παραιτήθηκε… επειδή είπε την αλήθεια.
  5. Ο επικεφαλής της Ελλάδας στις διερευνητικές με την Τουρκία είναι ο Λουκάς Αποστολίδης, υποστηρικτής της πολιτικής Σημίτη και όσων συνέβησαν σε Μαδρίτη (1997) και Ελσίνκι (1999).

Όλοι οι… σημιτικοί άνθρωποι του προέδρου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κι άλλους πολλούς στενούς συνεργάτες στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση με πασοκικές – σημιτικές ρίζες. Όπως ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, που έχει ενταχθεί από το 2016 στη Ν.Δ., όμως παλαιότερα ήταν σύμβουλος στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ήταν για μια περίοδο και συνεργάτης του κ. Σημίτη.

Επίσης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου έχει διατελέσει συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, καθώς και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ προέρχεται και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στη δίνη πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση Λιγνάδη. Πασοκογενείς είναι και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This