Η κριτική του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και η αρθρογραφία του έχουν ενοχλήσει πολύ την κυβέρνηση. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ο Μάνος επανήλθε με άρθρο του μάλιστα στα «Νέα», αναφερόμενος στις αντιδράσεις:
«Την περασμένη Δευτέρα 19/4 περιέλαβα σε άρθρο μου πίνακα με τους θανάτους από COVID-19 στην Ελλάδα και σε μερικές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες. Παρέθεσα τον μέσο ημερήσιο όρο θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους (για να είναι τα μεγέθη συγκρίσιμα) ανά εβδομάδα. Η δημοσίευση του άρθρου προκάλεσε, μου φαίνεται, ενδιαφέρον και ποικιλία αντιδράσεων. Αρκετοί έπεσαν από τα σύννεφα διότι πίστευαν ότι είμαστε πολύ καλύτερα από τους άλλους. Αλλοι, κουραστικά σχολαστικοί, με κάκισαν επειδή έγραψα ότι “σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα”. Το σωστό θα ήταν να έχω γράψει αυτό που ήταν αυτονόητο, ότι η σύγκριση ήταν με τις ευρωπαϊκές χώρες του πίνακα. Άλλοι πάλι στενοχωρήθηκαν διότι θεώρησαν ότι η δημοσιοποίηση της δυσάρεστης πραγματικότητας βλάπτει την κυβέρνηση (τι θέλεις, δηλαδή, να γυρίσει ο Τσίπρας!). Πολλοί μου ζήτησαν να τους κρατήσω ενήμερους για την εξέλιξη των θανάτων από COVID-19».
Μάλιστα αναφερόμενος στους αριθμούς, που λένε πάντα την αλήθεια, έκοψε την χαρά των πανηγυρισμών για το πόσο καλά τα πάμε με την διαχείριση της πανδημίας: «Την τελευταία εβδομάδα, αυτή που έληξε στις 22 Απριλίου, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του δείγματος. Ότι ενώ για τέσσερις εβδομάδες συνεχώς αυξανόταν ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα, την τελευταία εκάμφθη κάπως. Ότι η Ισπανία, που είναι ο μεγάλος τουριστικός μας ανταγωνιστής, έχει καταφέρει, στις ίδιες πέντε εβδομάδες, να μειώσει τους θανάτους σε 1,88 ανά εκατ. κατοίκους, που συγκρίνεται με 7,53 στην Ελλάδα. Ότι δύο χώρες, η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν καταφέρει να μειώσουν τους θανάτους εντυπωσιακά».
Και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας: «Δεν είμαι λοιμωξιολόγος, ούτε έχω ποτέ ασχοληθεί με θέματα δημόσιας υγείας. Απλώς διαβάζω αριθμούς και τάσεις και βγάζω συμπεράσματα». Όπως αποδεικνύεται κάποιοι άλλοι που παίρνουν αποφάσεις δεν βγάζουν κανένα συμπέρασμα…