Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι φορείς της χώρας, τα κόμματα και οι φορολογούμενοι για το σχέδιο της κυβέρνησης, στο οποίο περιγράφεται η αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με χρονικό ορίζοντα τον Αύγουστο του 2026.
Το τελικό κείμενο εστάλη προχθές αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες και χθες παραδόθηκε αντίτυπο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργο Μοσχόβη.
Διαβάστε ακόμα: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Κατατέθηκε στην Κομισιόν – Περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις
Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν στη «δημοκρατία», το ελληνικό σχέδιο δεν έχει τεθεί καν σε δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα όλο το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας να μη φέρει τη γνώμη κάποιου επιχειρηματικού, κοινωνικού ή επιστημονικού φορέα του κράτους, ενώ δεν δόθηκε καν η ευκαιρία για διορθώσεις με βάση τις ανάγκες της χώρας.
Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στη χώρα μας ως τετελεσμένο γεγονός. Όπως φαίνεται, κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν τα έργα να εγκριθούν από τις Βρυξέλλες και όχι από την ίδια την ελληνική κοινωνία.
Το πλέον επικίνδυνο για τη χώρα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά μυστικές τις ρήτρες διατήρησης των μεταρρυθμίσεων έναντι των χρηματοδοτήσεων.
Θα μπορεί εν προκειμένω μία κυβέρνηση στο μέλλον να καταργήσει τη 10ωρη εργασία που φέρνει προς νομοθέτηση ο κ. Κωστής Χατζηδάκης; Και αν όχι, τι ποσά θα καλείται να επιστρέψει;
Τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του συνόλου του Ταμείου Ανάκαμψης ή, π.χ., τα 200.000 ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιήσει από το ταμείο για την αναβάθμιση του συστήματος «Εργάνη» και την «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας», πού θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά;