Πολιτική βεντέτα με το σύστημα Μαρινάκη

Για ποιους χτυπά η «καμπάνα» των εκκαθαρίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, που προανήγγειλαν Τσίπρας και Τζανακόπουλος

Must Read

Ο σάλος που προκάλεσαν την περασμένη Τρίτη 27/4 οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί της ανάγκης «εκκαθαρίσεων» σε «αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης», έφεραν απρόβλεπτα τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση.

«Τη δεύτερη φορά, η Αριστερά θα αναλάβει τον έλεγχο όχι μόνο κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας»

Οι αμερόληπτοι παρατηρητές χαρακτήρισαν ευθέως «γκάφα» την τοποθέτηση του «άγουρου» γραμματέα του κόμματος, ο οποίος, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εκλογή του (6 Σεπτεμβρίου 2020), και ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να δώσει το στίγμα του στις εσωκομματικές και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, έστειλε ένα ανυπόμονο μήνυμα ρεβανσισμού, άμα τη επανόδω του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Φανέρωσε έτσι, όπως του καταλογίζεται, έναν ακατέργαστο πολιτικό θυμό και μια πρωτοβάθμια πολιτική αντίληψη, που προξενεί δικαιολογημένα αρνητικές συσπειρώσεις και δίνει εύκολους πόντους στους πολιτικούς αντιπάλους.

Πρόκειται, ωστόσο, για άποψη που η Κουμουνδούρου, όσο κι αν επιθυμούσε να αποφύγει μια περιττή ένταση αυτή την εποχή, έσπευσε ταχέως να αντικρούσει.

Αρμόδιες κομματικές πηγές δηλώνουν απερίφραστα στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι «όλος ο θόρυβος προκλήθηκε από το σύστημα Μαρινάκη, που καραδοκεί για να αξιοποιήσει με στρεψόδικη μέθοδο ό,τι μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικό τρόπο».

Επανέλαβε ο Τσίπρας

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, αντί να λάβει αποστάσεις, δήλωσε δημόσια τη Μ. Τετάρτη (ANT-1, Γιώργος Παπαδάκης) ότι σήμερα (κάτι που, όπως παραδέχθηκε, συνέβαινε και επί των ημερών του) υπάρχουν σκοτεινές νησίδες στον δημόσιο τομέα που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, έξω από τους χρηστούς κανόνες διαχείρισης.

Αυτοί που κρατάνε αρχείο θυμήθηκαν ότι ο Τσίπρας ήταν αυτός που ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είχε πρώτος διακηρύξει αυτόν ακριβώς τον στόχο.

Προκαλώντας θύελλα ενθουσιασμού και χειροκροτημάτων από το ακροατήριο που εμπνέεται από τον Π. Πολάκη, ο πρόεδρος του κόμματος είπε ξεκάθαρα ότι, τη δεύτερη φορά, η Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και «κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

Ο στόχος

Το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από την Κουμουνδούρου, είναι ότι αναζωπυρώνεται μια σκληρή πολιτική βεντέτα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο σύστημα του γνωστού υπόδικου επιχειρηματία, προέδρου πειραϊκής ομάδας, δημοτικού συμβούλου και, εσχάτως, εθνικού στιχουργού Ευ. Μαρινάκη.

Βουλευτές του κόμματος υπενθυμίζουν «απειλητικά μηνύματα» που έλαβαν παλαιότερα στα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και ένα μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος ήταν τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ήταν οι εποχές που ο επιχειρηματίας, όπως θυμούνται τα στελέχη του, δήλωνε για τον ΣΥΡΙΖΑ με ανυπόκριτο μένος «η χούντα πέφτει, είναι θέμα μηνών», υποστηρίζοντας, χωρίς κανείς να καταλάβει τους λόγους, από τα «δημοσιογραφικά» μέσα του ομίλου (τα οποία, ειρήσθω, πληρώθηκαν αδρά από τον Πέτσα) ότι ήταν στόχος σκευωρίας.

Το χάος με τους μετακλητούς

Αναφορικά πάντως με τους θύλακες εξουσίας στο Δημόσιο, όπου… χάνει η μάνα το παιδί, είναι ενδεικτικές οι διαπιστώσεις (i-eidiseis) του Παναγιώτη Καρκατσούλη ειδικά για τους μετακλητούς.

Οι μετακλητοί, όπως παρατηρεί, είχαν δύο χαρακτηριστικά μέχρι την έλευση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη:

Αυξάνονταν διαρκώς (από τον Ιανουάριο του 2013, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και ήταν 1.753, φτάσαμε στους 2.817 τον Απρίλιο του 2020) και περιορίζονταν σε ανθρώπους που εξυπηρετούσαν το πολιτικό πρόσωπο που τους είχε προσλάβει.

Ο ρόλος τους εντός της διοικήσεως ήταν, κυρίως, παρασιτικός – τις περισσότερες φορές λειτουργούσαν ως μεταφορείς των βουλήσεων και των διαθέσεων του πολιτικού έναντι της γραφειοκρατίας.

Σε μια δεύτερη φάση, εκείνη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει, έχουμε, για πρώτη φορά, μια «αριστερή» πελατοκρατία. Αυτή, έχοντας τα χαρακτηριστικά της δεξιάς, διέφερε μόνο σ’ ένα πράγμα από εκείνη:

Αύξησε τους μισθούς των μετακλητών με τρόπο προκλητικό και σε καιρούς χαλεπούς για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έχασαν μεσοσταθμικά 60%-65% του εισοδήματός τους.

Με τους μετακλητούς στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνονται επίσης σταθερά και να φτάνουν τους 2.739, είχαμε την εμπέδωση της πελατοκρατίας ως επικρατούντος μοντέλου διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Κατά τον κ. Καρκατσούλη, «με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη παρατηρούμε μια πρωτοφανή μετάλλαξη των μετακλητών. Έχουμε, πλέον, την κατάληψη διευθυντικών θέσεων στο Δημόσιο απ’ αυτούς.

Έχουμε μια άλλη εκδοχή του ιδιωτικοποιούμενου δημόσιου τομέα. Ιδιώτες τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης, που καλύπτουν αντικείμενα ακραιφνώς Δημοσίου Δικαίου. Από τη θέση του διευθυντή Κυβερνοασφάλειας στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με την επίνευση του (κατά τα λοιπά, μεταρρυθμιστή κ. Πιερρακάκη), μέχρι τους διευθυντές Τεχνικών Έργων και Νομικών Υπηρεσιών υπουργείων, στα οποία προΐστανται οι επίσης «μεταρρυθμιστές» κ. Μηταράκης και Χαρδαλιάς, περνάμε στην ανάπτυξη ενός σχεδίου κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικλίδων προστασίας των δημόσιων αγαθών. Ποια είναι η ευθύνη ενός ιδιώτη σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας;».

Υψώνει τους τόνους για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο επόμενος μήνας για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «μια μάχη για την επόμενη ημέρα». Η προσοχή του κόμματος θα στραφεί στο νομοσχέδιο για την «κινεζοποίηση» της αγοράς εργασίας, που θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή από τον αρμόδιο (και μηδέποτε εργασθέντα ή διαθέτοντα ένσημα…) υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Αναμένονται «χαμηλά πολιτικά βαρομετρικά», καθώς ο Τσίπρας, που θυμήθηκε τώρα τον ανυπόληπτο επαναστάτη εαυτό του, απειλεί τον επίσης σκληρά «δουλεμένο» πολιτικό του αντίπαλο Κυριάκο Μητσοτάκη με αγώνες μέσα κι έξω από τη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «ξεπληρώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ και σε όσους τον έκαναν πρωθυπουργό».

Θα οργανώσει ειδική εκστρατεία για τη Νεολαία, πληροφορούν οι άνθρωποι που είναι κοντά στον Τσίπρα, φοβούμενοι ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα προκαλέσει μια νέα έξοδο των νέων από τη χώρα – αυτήν ακριβώς τη χώρα, στην οποία, όπως τα κατάφεραν, δεν έχει μέλλον κανένας νέος…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This