Να συζητούν οι λύκοι μεταξύ τους για τον τρόπο με τον οποίο θα φυλάξουν τα πρόβατα και να τους έχει αναθέσει τη δουλειά ο βοσκός… Κάπως έτσι μοιάζει και η συζήτηση που θα διεξαχθεί τον Μάιο από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «Οι εύθραυστες ισορροπίες σε γεωπολιτικό επίπεδο ως ιστορική επέκταση της διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ανατολής».
Όπως μας πληροφορούν οι διοργανωτές, το σημείο καμπής των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και θα το αναλύσουν τα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ. Οι πλέον εθνομηδενιστές θα αναλύσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε αυτή τη συζήτηση θα μετέχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το τραγικό όμως είναι ότι «αυτή η ουσιαστική διαδρομή που οδηγεί στην κατανόηση του σήμερα και των μελλοντικών εξελίξεων θα αναλυθεί από κορυφαίες προσωπικότητες και ειδικούς στα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με υβριδική μορφή, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο 10-15 Μαΐου 2021 και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου».
Κρίσιμη χρονική περίοδος
Η χρονική περίοδος κατά την οποία θα διεξαχθεί το συγκεκριμένο φόρουμ είναι πολύ κρίσιμη για να ακουστούν οι απόψεις του κατεξοχήν εθνομηδενιστικού ιδρύματος, το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί, έχει ως χορηγούς ξένες πρεσβείες και τα μέλη του έχουν απασχολήσει αρνητικά τη δημοσιότητα.
Μεταξύ αυτών που θα μιλήσουν στο πενθήμερο κατά το οποίο θα διαρκέσουν οι εργασίες θα βρίσκονται Έλληνες, Τούρκοι και Αμερικανοί ειδικοί. Από την πλευρά του ΕΛΙΑΜΕΠ, θα αναλύσει «διεξοδικά» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Και γίνεται χειρότερο, γιατί, όπως μας πληροφορεί με δελτίο Τύπου το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «η κατανόηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτεί βαθύτερη γνώση της ιστορικής συνέχειας των δύο λαών. Σε αυτό συμβάλλουν με την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις τους οι Ιωάννης Γρηγοριάδης, καθηγητής του Bilkent University και Senior Fellow & Head, Turkey Program, ELIAMEP Representative of the Istanbul Policy Center (IPC)…»
Όταν τα WikiLeaks τούς έβγαλαν στη φόρα
Ποιος είναι ο Ιωάννης Γρηγοριάδης; Το όνομά του είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, έπειτα από δημοσίευμα του ιστότοπου WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο ο Θάνος Ντόκος, νυν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010, απέστειλε εμπιστευτική έκθεση της Ε.Ε. για την Τουρκία στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.
Τα έγγραφα που δημοσιοποιούν τα WikiLeaks επιβεβαιώνουν ότι ο Ντόκος είχε αποστείλει την έκθεση από το προσωπικό του e-mail. Στοιχεία αυτής της έκθεσης είχαν δημοσιευτεί από το ΕΛΙΑΜΕΠ, αλλά αφού είχαν αποσταλεί στα τουρκικά χέρια. Συντάκτης της έκθεσης αυτής ήταν ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης, ο άνθρωπος, δηλαδή, που, ως «ειδικός», θα αναλύσει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Γρηγοριάδης στην έκθεση που είχε σταλεί στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες πρότεινε κατευθύνσεις στην τουρκική διπλωματία για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν οι απόψεις του Τούρκου πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρητικού του νεοοθωμανισμού, με την ένταξη στην Ε.Ε. Οι Τούρκοι επεξεργάστηκαν τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία τότε είχε σταλεί ηλεκτρονικά και στον γαμπρό του Ερντογάν, στις 29 Απριλίου 2010.
Αυτοί οι ειδικοί, καλυπτόμενοι με τον ακαδημαϊκό μανδύα και με τις ευλογίες του ΕΛΙΑΜΕΠ, θα μετέχουν σε φόρουμ, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας…