Το κοινοβουλευτικό κατώφλι πέρασε το νομοσχέδιο του Κώστα Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια τέκνων, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίζει πως ακολουθείται η ευρωπαϊκή πρακτική της καθιέρωσης της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, καθώς και ότι προάγονται οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ζωηρή συζήτηση τόσο στην κοινωνία και τους διαζευγμένους γονείς όσο και στα κόμματα, δεχόμενο τον έπαινο, αλλά και την έντονη κριτική προτού καν κατατεθεί στη Βουλή. Ευχή όλων είναι ωστόσο, εφόσον το κρίσιμο και εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό ζήτημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, να υπάρξει ενδελεχής συζήτηση, να ακουστούν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς και να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις.
Το υπουργείο επιμένει να μιλά για μια πρωτοβουλία που συνιστά μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, ενώ διατείνεται πως απώτερος στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πραγματικού και αληθούς συμφέροντος του παιδιού, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, με στόχο να εξασφαλιστούν η αυξημένη επικοινωνία και η ισόρροπη επικοινωνία των παιδιών και με τους δύο γονείς.
Καθιερώνονται, επίσης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα.
Την ίδια ώρα, θεσπίζονται επαρκείς -σύμφωνα με την κυβέρνηση- δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Σημειωτέον, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν διατάξεις αναφορικά με το ύψος της διατροφής.
Καταγγελίες για αθέμιτες πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στη σκιά των καταγγελιών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για αθέμιτες πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται υποθέσεις επιμέλειας ανήλικων τέκνων. Όπως αποκάλυψε η ένωση, το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο «ομάδες πίεσης» με αποκλειστικό σκοπό να επηρεάσουν με τρόπο αθέμιτο δικαστικούς λειτουργούς που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης, κυρίως επιμέλειας τέκνων.
Οι καταγγελίες οδήγησαν στην παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά και την αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ο οποίος μίλησε για «τεράστια» ευθύνη της κυβέρνησης, ζητώντας την απόσυρση του «άκρως προβληματικού και πολωτικού», όπως το αποκάλεσε, νομοσχεδίου για το οικογενειακό δίκαιο.
Έντονες διαφωνίες και από «γαλάζιους» βουλευτές
Προβληματισμούς, ενστάσεις και επιφυλάξεις, ακόμη και εκ των έσω, προκαλεί το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, άμα τη καταθέσει του στη Βουλή. Η νομοθετική πρωτοβουλία του Κώστα Τσιάρα έχει φέρει αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους βουλευτές.
Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Βουλής καταγράφεται ένα κλίμα «γαλάζιας» δυσαρέσκειας. Ειδικά τις τελευταίες ώρες, στα κοινοβουλευτικά «πηγαδάκια» κυκλοφορούν έντονες φήμες περί έντονων διαφωνιών εκ μέρους βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης. Μάλιστα, οι διαφωνούντες αναμένεται να εκφράσουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους στις επικείμενες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο και δεν αποκλείεται να υπάρξει και σχετική δημόσια πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών.
Αντίσταση από γυναικείες οργανώσεις και μητέρες
Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει βρει αντίσταση από γυναικείες οργανώσεις και μητέρες που υποστηρίζουν πως θα οδηγήσει σε έξαρση των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους γονείς και θα κλονίσει την ισορροπία των παιδιών.
Αντιδράσεις είχε προκαλέσει και διάταξη, σύμφωνα με την οποία αποκλειόταν από τη συνεπιμέλεια γονέας μόνο με αμετάκλητη καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ωστόσο, τελικώς, αποφασίστηκε για τον αποκλεισμό να αρκεί πρωτόδικη δικαστική απόφαση.