Τι και αν έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια που έχασε τον υπουργικό θώκο της Παιδείας από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα...Ο Νίκος Φίλης συνεχίζει με κάθε ευκαιρία να αναφέρεται σε αυτό το θέμα, κατηγορώντας την Εκκλησία ότι απαίτησε από τον κ. Τσίπρα την αποπομπή του από την κυβέρνηση.
Επίσης, επιτίθεται και κατά του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό έκανε μιλώντας και σε κομματική εκδήλωση στα Γιαννιτσά, όπου ουσιαστικά κατηγόρησε και την Εκκλησία αλλά και τον τότε πρωθυπουργό ότι έκαναν εκείνη την εποχή εκκαθαρίσεις όσων υποστήριζαν τη δική του πολιτική. «Μπορεί εγώ να έφυγα από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία. Πριν διώξει εμένα ο Τσίπρας από το υπουργείο είχε διώξει ο Ιερώνυμος τους εκπαιδευτικούς, τους θεολόγους, που είχαν πάρει μέρος στην εκπόνηση των προγραμμάτων με τη συναίνεσή του από τα διάφορα όργανα της Εκκλησίας. Είναι λυπηρό η Αριστερά να συμπράττει, έστω με αυτόν τον τρόπο, δεν λέω ότι υπήρξε συνεννόηση, να συμπράττει σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις στον χώρο της πολιτικής και στον χώρο της Εκκλησίας» είπε ο κ. Φίλης.
Επίσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ατολμία να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας και τόνισε ότι «έπρεπε να δώσουμε τη μάχη να μην αναγράφεται στο Σύνταγμα πως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία», ενώ χαρακτήρισε το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία «χριστιανική κατήχηση». Ο Νίκος Φίλης ζήτησε ακόμα την επανεξέταση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος, «διότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε μόνο τους χριστιανούς ιερείς και όχι τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών».
Ωστόσο, σε σημείωμά του χθες στο facebook, ο κ. Φίλης αφήνει να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, πως όσα είπε παραποιήθηκαν «…από ιστοσελίδα που έχει την ευλογία του Μητροπολίτη Πειραιώς…» και, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: Ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας είναι ώριμο κοινωνικό και δημοκρατικό αίτημα, που εμείς ως κυβέρνηση δεν τολμήσαμε. Η κρατική μισθοδοσία των ιερέων δεν πρέπει να είναι προνόμιο για την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά να αφορά όλους τους λειτουργούς και των υπολοίπων δογμάτων και θρησκειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός (και όχι η κατάργηση, όπως γράφει η «ευλογημένη» ιστοσελίδα ότι δήθεν είπα) του μαθήματος των Θρησκευτικών.