Καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει και άλλοι να θεωρούν πραγματικό ό,τι φαντάζονται, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που έφτασε στο σημείο να πει χθες ότι «η μεγαλύτερη τομή που έκανε η κυβέρνηση είναι ο διαχωρισμός μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με τη διοίκηση», καθώς αυτό ήταν κάτι που «παρήγαγε διαφθορά».
Εννοεί φυσικά το λεγόμενο «επιτελικό» κράτος, για το οποίο και πανηγυρίζει… Τι είναι το επιτελικό κράτος; Ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από τους τεχνοκράτες συμβούλους του πρωθυπουργού, το οποίο ελέγχει, παρακολουθεί, παρεμβαίνει και εν πολλοίς καθορίζει τη δουλειά των… κανονικών υπουργών.
Πολλά νομοσχέδια τα επεξεργάζεται πρώτα αυτό το άτυπο υπουργικό των συμβούλων! Είναι επίσης η υπερσυγκέντρωση πολλών εξουσιών και αρμοδιοτήτων, από τις επενδύσεις μέχρι την ίδια την… ΕΡΤ, στο γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού.
Αυτό το υπερσυγκεντρωτικό σύστημα υπερασπίζεται ο κ. Γεραπετρίτης, και την Τετάρτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υποστήριξε ότι το νέο μοντέλο δοκιμάστηκε υπό συνθήκες τεράστιας πίεσης, λόγω της πανδημίας, και με το σύστημα αυτό «ευνοήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης και, εν τέλει, η ποιότητα της δημοκρατίας μας». «Στον υπουργό συγκεντρώνονταν εξουσίες που είχαν να κάνουν με όλο το υπουργείο, ενώ πλέον το 90% των αποφάσεων που έχει να κάνει με τη διοίκηση δεν επηρεάζεται από την αλλαγή της πολιτικής εξουσίας», είπε και τόνισε: «Έχουμε φτιάξει ένα κράτος που είναι αρωγός του πολίτη…».
Oυκ ολίγα προβλήματα
Θυμίζουμε ότι οι παρεμβάσεις του κ. Γεραπετρίτη μέχρι τώρα ουκ ολίγα προβλήματα έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση. Όπως πέρυσι το φθινόπωρο, που το «Oruc Reis» βρισκόταν μια ανάσα από το Καστελόριζο, είχε πει ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι «τα 6 ναυτικά μίλια, που είναι τα εθνικά μας ύδατα σήμερα…».
Και, όπως πριν από δύο μήνες, όταν, ενώ δεκάδες διασωληνωμένοι ήταν σε κοινούς θαλάμους για ημέρες και κάποιοι πέθαναν εκεί, είχε πει ότι ένα 24ωρο μένουν εκτός ΜΕΘ, κι αυτό το είχε παρουσιάσει ως κάτι φυσιολογικό… Περί αυτού, λοιπόν!