Για κάθε πρόκληση του Ερντογάν το Μαξίμου βρίσκει και μια δικαιολογία

Φορτώνουμε σε άλλους τη δική μας ανικανότητα ή υπάρχουν δύο κέντρα αποφάσεων;

Must Read

Διερωτάται εύλογα κανείς με ποιον τρόπο πολιτεύεται η Ελλάδα απέναντι στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Τις φραστικές επιθέσεις Τούρκων αξιωματούχων.

  • Από τον Νίκο Σταυρουλάκι
  1. Τις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν σε ώτα τρίτων (Άγκελα Μέρκελ).
  2. Τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη.
  3. Τις κουτοπόνηρες κινήσεις, όπως η «αθώα» διέλευση του ερευνητικού Barbaros στο Αιγαίο, την ώρα που ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν την Άγκυρα.
  4. Τις ωμές αναρτήσεις από συνεργάτες του Ερντογάν ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις.
  5. Τις κινήσεις εκτός πλαισίου από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κατά την «ιδιωτική» επίσκεψή του στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη.
  6. Την προώθηση μεταναστών σε ελληνικά νερά από τουρκικές ακταιωρούς.
  7. Την ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση σε βάρος του γαλλικού ερευνητικού σκάφους «L’ Atalande», που βρέθηκε σε ελληνικά ύδατα και την οποία η αναίσχυντη Ελλάδα χαρακτήρισε «γαλλικό ζήτημα», για να διορθώσει λίγο αργότερα με διάβημα διαμαρτυρίας!

Σε όλα αυτά η ελληνική στάση παρουσιάζει σοβαρά κενά και ανεξήγητα ρήγματα. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά έγιναν μέσα σε έναν μήνα, διάστημα στο οποίο η τουρκική πλευρά είναι δήθεν συμμορφωμένη με τις επιταγές ενός αφερέγγυου διαλόγου.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει σταθερά την πολιτική του κατευνασμού που έχει φέρει τα πράγματα εδώ που βρίσκονται σήμερα… Εκεί που πάμε να χαρούμε με την πατριωτική και θαρραλέα στάση του Νίκου Δένδια, κάνει την εμφάνισή της με δραματική απρέπεια η ελληνική αδράνεια (ή απερισκεψία;)…

Για την πολιτική του κατευνασμού υπάρχουν ιστορικά μαθήματα, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις μεγάλων ηγετών, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν στο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό, στην κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πολιτική του κατευνασμού επέτρεψε να γίνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει».

Κανείς δεν είπε ότι κάνουμε πόλεμο «με το τίποτα». Αλλά να τηρούμε τουλάχιστον τα προσχήματα έναντι των συμμάχων μας, ιδίως εκείνων που σε δύσκολες στιγμές μας στηρίζουν, αλλά τη δεδομένη στιγμή της ανάγκης τους κάνουμε την «πάπια». Είναι αυτή η διπλωματία των Δαναών;

Δύο κέντρα αποφάσεων;

Την ίδια ημέρα που ο  Ερντογάν συζητούσε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη «φίλη» του Μέρκελ (5/5), κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, την ανήθικη και παράνομη πρακτική της να πιέζει πίσω τους αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο, αλλά η Τουρκία διατηρεί τη μετριοπαθή στάση της για να διατηρήσει τη θετική ατζέντα», ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που βρέθηκε ιδιωτικά στη Θράκη, εμφανίστηκε προκλητικός κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα που καταπιέζεται αβάσταχτα από το ελληνικό κράτος».

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, φτάνοντας στην Κομοτηνή, κατευθύνθηκε στο τουρκικό προξενείο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Επισκέφτηκε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη και το τουρκικό προξενείο, το οποίο στεγάζεται, δήθεν, στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ ξεναγήθηκε και στην Άνω Πόλη. Για την ιστορία, κανένας Ατατούρκ δεν γεννήθηκε ποτέ σε καμία Θεσσαλονίκη…

Παρ’ όλα αυτά η αρχική αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι «η επίσκεψη είναι ιδιωτική». Ε, και; Στις ιδιωτικές επισκέψεις επιτρέπονται οι προκλήσεις; Κατόπιν εορτής διπλωματικές πηγές αποστόμωναν τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών παραθέτοντας αδιάψευστους αριθμούς που καταδεικνύουν πόσο καταπιέζεται η ετεροαποκαλούμενη «τουρκική» μειονότητα.

Αποκορύφωμα όλων των δυσνόητων και καθυστερημένων ελληνικών κινήσεων είναι η παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους που έπλευσε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ύστερα από ελληνικό αίτημα. Μετά την αρχικά αμήχανη στάση η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας (21/4). Είχε προηγηθεί ελληνική NAVTEX (15/4) για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L’ Atalande» στο Νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Η περιοχή στην οποία πραγματοποιούσε έρευνες το γαλλικό σκάφος ήταν σαφώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και σε δύο σημεία ανατολικά του τέλους της γραμμής οριοθέτησης, περιοχή την οποία όμως αμφισβητεί η Τουρκία, καθώς τη θεωρεί, αυθαίρετα, τουρκική υφαλοκρηπίδα, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Το περιστατικό είναι ‘θέμα της Γαλλίας‘, όπως λέει το Μαξίμου ή ‘και της Γαλλίας’, όπως λέει το υπουργείο Εξωτερικών;» διερωτήθηκε δικαίως η αξιωματική αντιπολίτευση. Και τέλος πάντων, επιτρέπεται να φορτώνουμε σε συμμάχους τη δική μας ανικανότητα;

Εκτός αν υπάρχουν δύο κέντρα αποφάσεων… Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε.

Άπνοια πριν από την «καταιγίδα»;

Μετά την ολοκλήρωση και του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και το φιάσκο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που οδηγήθηκε σε ναυάγιο «εξαιτίας της τουρκοκυπριακής και τουρκικής αδιαλλαξίας», όπως τόνισε ο κ. Δένδιας μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (11/5), στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατεί σιγή, ως προς την συνέχεια.

Από κυβερνητική πηγή μάθαμε (μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα) ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε λίστα 15 σημείων διμερούς συνεργασίας, την οποία μάλιστα εμπλούτισε η τουρκική πλευρά με δικές της προτάσεις, οι οποίες συζητούνται, ενώ και τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας συμφώνησαν (19/4) για τη διεξαγωγή τέταρτου κύκλου συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί σύντομα.

Ουδείς λόγος για επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, καθώς είναι η σειρά της Τουρκίας να προσκαλέσει την Ελλάδα στον 63ο γύρο της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Αντί άλλης συνέχειας, μάθαμε από τον υπουργό Εξωτερικών ότι έχει απευθύνει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα, εις ανταπόδοσιν της δικής του επίσκεψης στην Άγκυρα. Και ακούσαμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha (22/4) ότι η συνάντηση με τον Ταγίπ Εντρογάν θα γίνει και μάλιστα σύντομα. «Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα (που το λέω…)» είπε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και αν πετάνε τουρκικά αεροπλάνα πάνω από το κεφάλι μας;» ρωτάμε και εμείς χαρακτηριστικά…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This