Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των ανηλίκων μετά το διαζύγιο είναι η «χαρά των δικηγόρων», λέει σύσσωμη η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τις νέες διατάξεις του το Οικογενειακό Δίκαιο, που έρχεται σήμερα με τη μορφή του νομοσχεδίου προς συζήτηση στη Βουλή, θα οδηγεί πολύ περισσότερο από όσο τώρα τους ενδιαφερόμενους διαζευγμένους στα δικαστήρια, άρα στην ανάγκη νομικής εκπροσώπησης.
«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα, που οδηγούν σε υποχρεωτικότητα, όπως, για παράδειγμα, σε θέματα αλλαγής κατοικίας ενός γονιού, ο οποίος θα πρέπει να έχει την έγκριση του άλλου, ενώ επηρεάζει και τον χρόνο επικοινωνίας με το παιδί, αφού μπαίνει αριθμός στον χρόνο επικοινωνίας. Αυτά τα ζητήματα αυξάνουν τις αντιδικίες και θα οδηγήσουν σε αύξηση της δικαστικής διαμάχης» μας λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και α’ αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ειρήνη Αγαθοπούλου. Και πόσο δίκιο έχει, καθώς, εάν δεν μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν από κοινού όλα αυτά τα νέα δεδομένα που αφορούν τη συνεπιμέλεια των ανηλίκων -που δεν θα μπορούν-, τη λύση θα δίνουν τα δικαστήρια. Αντί, δηλαδή, να μειώνονται η δικαστική ταλαιπωρία και τα έξοδα, αυτά αυξάνονται.
Και τούτο γιατί, εκεί που ο παλαιός νόμος ήταν σαφής, έδινε την επιμέλεια κυρίως στη μάνα, ρύθμιζε διατροφές και αποφάσιζε ότι το σπίτι του παιδιού είναι η κατοικία της μάνας, η οποία έχει την επιμέλεια, τώρα τα πράγματα περιπλέκονται στα σημεία αυτά. Τα χωρισμένα ζευγάρια θα πρέπει να διευθετούν τα θέματα κατοικίας, χρόνου επικοινωνίας και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα παιδιά τους σε συνεννόηση… Αυτή που στο πλήθος των διαζευγμένων δεν υπάρχει, δηλαδή. Γιατί, εάν υπήρχε, δεν θα έπαιρναν διαζύγιο!
Μύλος, λοιπόν, θα γίνεται, και οι δικηγόροι τρίβουν τα χέρια τους για τους πελάτες που οσονούπω, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα υποδέχονται σωρηδόν. Δικαστικές αίθουσες και αστυνομικά τμήματα ήδη συγκλονίζονται από δραματικές συγκρούσεις γονέων, πρώην ζευγάρια που επιδίδονται σε διαμάχες με επίκεντρο τα παιδιά τους. Σκεφτείτε τι θα γίνεται τώρα που οι δυνατότητες και των δύο πλευρών θα είναι πολλαπλές…