Τα νέα σύνορα της Δύσης είναι στην Ελλάδα – Νέες προκλήσεις ασφαλείας στην περίμετρό μας

Διέβη τον Ρουβίκωνα ο Ερντογάν επιτιθέμενος στον Μπάιντεν

Must Read

Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε μεν, αλλά για τα δεδομένα του παρέμεινε ψύχραιμος.

Στις δηλώσεις, που ακολούθησαν εξέφρασε την διαφωνία του με την απόφαση των ΗΠΑ αλλά υπενθύμισε ότι με τον Αμερικανό ομόλογο του «δεν είμαστε ξένοι». Και τούτο διότι όπως εξήγησε, ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του όταν πέρασε περιπέτεια με την υγεία του. Οι πάντες θεώρησαν τότε ότι ο Ερντογάν δεν «τράβηξε» τα πράγματα στα άκρα γιατί ήλπιζε ότι μπορεί να βρει έναν κοινό τόπο με την υπερδύναμη. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε την ίδια γνώμη.

Άποψη των αναλυτών του, ειδικά μετά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ήταν ότι ο ηγέτης της Τουρκίας ορίζεται από το Ισλάμ, το οποίο παίζει καίριο ρόλο στην διαμόρφωση της γεωπολιτικής του άποψης. Δεν εργαλοποιεί το Ισλάμ προς όφελος της γεωπολιτικής, εργαλοποιεί την γεωπολιτική προς όφελος του Ισλάμ. Οι ελληνικές εκτιμήσεις δεν άργησαν να δικαιωθούν.

Η επίθεση του Ισραήλ στους Παλαιστινίους αρκούσε για να διαφανεί πλήρως η στρατηγική απαγκίστρωσης του Ερντογάν από την Δύση. Για να φανεί η φιλοδοξία του να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.

Αρχικά ο Ερντογάν επιτέθηκε με δριμύτητα στο Ισραήλ -με το οποίο προσπαθούσε να αποκαταστήσει σχέσεις- χαρακτηρίζοντας το ως «κράτος-τρομοκράτη». Μετά διακήρυξε την συμμαχία του με την Χαμάς. Στο τέλος κλιμάκωσε και εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ προσωπικά με βαρείς χαρακτηρισμούς. Είπε ότι ο Μπάιντεν «έβαψε τα χέρια με αίμα στην Παλαιστίνη» και στην ουσία διέβη τον Ρουβίκωνα.

Αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ίδιο προνόμιο, την εκτόξευση προσωπικών χαρακτηρισμών στους ομολόγους του (παράδειγμα η επίθεση του στον Βλαντιμίρ Πούτιν) είναι λίαν αμφίβολο αν επιτρέπει κάτι τέτοιο σε «συμμάχους» του με στόχο τον ίδιο.

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν με τις επιθέσεις του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση των θρησκευτικών ελευθεριών, με την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος, με την διακήρυξη του ότι θα επιδιώξει διμερή συμφωνία με τους Παλαιστινίους για κήρυξη ΑΟΖ, με το αίτημα για αλλαγή καθεστώτος στην Ιερουσαλήμ, με την προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν σφραγίζει την 100% ισλαμική φυσιογνωμία της Προεδρίας του.

Διακηρύσσει ότι διέβη τον Ρουβίκωνα και ότι απομακρύνεται από την Δύση. Μετέχει στην μάχη για τον έλεγχο της Μεσογείου– μαζί με την Ρωσία- με την λογική ισοτίμου παίκτη με τις ΗΠΑ.

Το πρώτο ενικό που χρησιμοποίησε εναντίον του Μπάιντεν αυτό δείχνει: «Συντάχθηκες με τους Αρμενίους για την αποκαλούμενη Γενοκτονία. Τώρα, δυστυχώς, περνάς στην ιστορία έχοντας αίμα στα χέρια σου», δήλωσε ο Ερντογάν επιτιθέμενος κατά του Αμερικανού προέδρου. «Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό. […] Είδαμε την υπογραφή Μπάιντεν σε πώληση όπλων στο Ισραήλ. Δεν θα σιωπήσουμε και θα συνεχίσουμε την μάχη μας για την Αλ Κουντς [Ιερουσαλήμ]» συνέχισε ο Ερντογάν, αποκαλώντας το Ισραήλ «δολοφόνο» Παλαιστινίων όλων των ηλικιών στην Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση Ερντογάν έγινε αφότου έγινε γνωστό ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε συμφωνία πώλησης κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ.

Το αδιέξοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα επικυρωθεί εκτός δραματικού απροόπτου στην συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν τον Ιούνιο, εάν αυτή πραγματοποιηθεί. Και θέτει την ελληνική εξωτερική πολιτική μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν η σύγκρουση οδηγήσει και επισήμως σε αδιέξοδο τα σύνορα της δυτικής συμμαχίας στην περιοχή, της Δύσης εν γένει μετακινούνται στην Ελλάδα. Θα είναι απολύτως εύλογο τμήμα των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ στην γείτονα να μεταφερθούν και στην Ελλάδα. Η γεωπολιτική σημασία της οποίας θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Από την άλλη όμως η Ελλάδα που διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο ίσως αναγκαστεί να μετάσχει εμμέσως σε συρράξεις που δεν επιθυμεί. Ενώ η Τουρκία σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα είναι εγκρατής όταν πρόκειται να σταθμίσει την πιθανότητα ενός νέου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Νέες προκλήσεις ασφαλείας θα γεννηθούν στην περίμετρο μας. Τόσο στον Βορρά (χώρα δορυφόρος της Τουρκίας η Αλβανία ) όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με συνέπεια μία και μόνη: Οφείλουμε να τα δούμε όλα ξανά από την αρχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This