Την κατάργηση του νόμου Σκουρλέτη για την απλή αναλογική στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής του Στέλιος Πέτσας.
Εντύπωση πάντως κάνει η σπουδή του υπουργείου να διαβεβαιώσει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται σε «εντελώς ουδέτερο πολιτικό χρόνο», προκειμένου να μη συνδεθεί με επικείμενες πρόωρες εκλογές, κάτι που υποστηρίζουν πηγές της αντιπολίτευσης. Με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», το σχέδιο νόμου αποσκοπεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέσπιση ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου. Πριν γίνει πάντως νόμος του κράτους, θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και εν συνεχεία στην Ολομέλεια.
Όπως ισχυρίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών, με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται η αποτελεσματική ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την «υποβολή υποψηφιότητας, την ψηφοφορία και την ανάδειξη αρχών κατά τη διεξαγωγή εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών, με την επαναφορά και διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και την κατάργηση της λεγόμενης “απλής αναλογικής” που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους».
Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται και έχουν ήδη περάσει από τη δημόσια διαβούλευση αλλά και τον διάλογο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπουν την επαναφορά της πενταετούς θητείας για δημάρχους και περιφερειάρχες, που θα αναδειχθούν στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023, το όριο του 43% συν μία ψήφο για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, αλλά και το όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξαρτήτως του αριθμού μελών του συμβουλίου. Επίσης εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου από τον νικητή των εκλογών.
Αντικείμενο έντονης κριτικής
Άλλες διατάξεις αφορούν την υποβολή των υποψηφιοτήτων μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση του υποψηφίου που υποβάλλεται στο gov.gr, αλλά και το όριο της 31ης Αυγούστου του έτους των εκλογών για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο. Διάταξη που έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής, καθώς, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται εκπρόσωποι δημοτικών συνδυασμών, μετατρέπει σε «κλειστό κλαμπ για επαγγελματίες της πολιτικής» τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών Αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και τη χρηστή διοίκηση», ενώ ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως πρόκειται για μία θεσμική τομή στην Αυτοδιοίκηση, που αίρει την «ομηρία» στην οποία είχαν οδηγηθεί τοπικοί άρχοντες.