Τα δεδομένα στις διεθνείς σχέσεις, είναι πάντοτε ρευστά. Η σημερινή συγκυρία δείχνει αρκετά ευνοϊκή για την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί.
Υφέρπει ακόμη η υπόθεση των S-400 με αμερικανικές κυρώσεις εν ισχύ. Η επιθετικότητα της Αγκύρας στην ανατολική Μεσόγειο εξ άλλου έχει στρέψει εναντίον της, όχι μόνον την Αίγυπτο αλλά και τα Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία. Μόνο στην Ευρώπη έχει «αποκούμπι» τις χώρες οι οποίες καθοδηγούνται από τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν στην Τουρκία.
Η κατάσταση αυτή όμως απέχει πολύ από το να μπορεί να χαρακτηρισθεί σταθερά. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταπέσει σε «κινούμενη άμμο», οπότε η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να ρίξει γέφυρες προς τον Τζο Μπάιντεν και την ίδια στιγμή επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο. Και αυτή η τελευταία κίνησή του είναι αρκετά σοβαρή, καθώς το Κάιρο την μελετά.
Μάλιστα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι έθεσε και το πλαίσιο αποκατάστασης ομαλών σχέσεων με την Τουρκία. Οι βασικές απαιτήσεις της Αιγύπτου, όπως τις προσδιόρισε ο Σαμέχ Σούκρι είναι δύο. Να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Αιγύπτου και να μην υποστηρίζονται εξτρεμιστικές οργανώσεις που στρέφονται κατά του κράτους. Είναι προφανές ότι και τα δύο αυτά σημεία, έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Μάλιστα ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε πως δεν αρκεί η αλλαγή στάσης κάποιων τουρκικών ΜΜΕ που συνεχίζουν να έχουν αντι-αιγυπτιακή ρητορική, πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία σέβεται την αιγυπτιακή κυριαρχία και υιοθετεί συμβατή προσέγγιση για τα ζητήματα της Λιβύης και της ανατολικής Μεσογείου.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι ο Αιγύπτιος υπουργός «βλέπει» στην Τουρκία διάθεση αλλαγής της στάσης της. Δηλώνει συγκεκριμένα: «Υπάρχουν σημεία της επιθυμίας της Τουρκίας να αλλάξει την προσέγγισή της προς την Αίγυπτο και αυτά τα σημεία έχουν ανεβάσει το επίπεδο επικοινωνίας των δύο χωρών οδηγώντας το σε διερευνητικές επαφές. Οι επαφές αυτές συνιστούν προσπάθεια να προωθηθούν οι προσδοκίες της Αιγύπτου να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία στο προσεχές διάστημα, καθώς και να προωθήσει την επίτευξη σταθερότητος στην περιοχή».
Ταυτοχρόνως επισημαίνει ότι αναμένει από την Τουρκία, να σταματήσει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν στα εθνικά συμφέροντα της Αιγύπτου επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις Αγκύρας-Καΐρου θα οδηγηθούν σε ομαλοποίηση από την στιγμή που θα υπάρχει διαβεβαίωση ότι τα συμφέροντα αυτά, γίνονται σεβαστά από την Τουρκία.
Ήδη κατά τον πρώτο κύκλο διερευνητικών συνομιλιών, η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι δε δηλώσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των δύο κρατών, ήταν φιλικές, κάτι που θεωρείται ένδειξη για την συνέχεια.
Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αναλάβει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο μέχρι πρότινος κατηγορούσε ότι έχει «αιματοβαμμένα χέρια». Τώρα, μετά από τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας, έχει στείλει το μήνυμα ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 έγινε για την δική του ασφάλεια (!!!), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την αποδέσμευση των μαχητικών F-35, τα οποία η τουρκική αεροπορία επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει.
Η κατάσταση λοιπόν δεν είναι σήμερα τόσο σταθερή όσο φαινόταν λίγες εβδομάδες πριν. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης προς την Αίγυπτο, έχει προωθήσει τις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες μετέχει και το Ισραήλ. Οι ισορροπίες όμως είναι ασταθείς. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία κάνει κινήσεις για να τις διαταράξει και μάλιστα το πράττει στο όνομα της σταθερότητας! Ο Ερντογάν δηλώνει ότι η χώρα του είναι «στην καρδιά τριών ηπείρων». Στην πραγματικότητα είναι μια χερσαία χώρα στα όρια της Ευρώπης με την Ασία. Θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ αποσταθεροποιητικά. Και αυτό ακριβώς θέλουν όλοι να αποφύγουν.