Με απροκάλυπτη προπαγάνδα το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να πείσει ότι διαθέτει δήθεν σιδηρά πυγμή στο ζήτημα των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής, διακινώντας παραπλανητικά ότι με τροπολογία τους στερεί τα πολιτικά δικαιώματα.
Η ρύθμιση προβλέπει στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν ύστερα από αμετάκλητη απόφαση, καθώς και θέσπιση ασυμβίβαστου οριστικά καταδικασθέντος με την κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα. Στην πραγματικότητα δηλαδή, η τροπολογία δεν φέρνει αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς το Σύνταγμα αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο συνεπεία αμετάκλητης καταδίκης. Απλώς οι οριστικά καταδικασμένοι δεν θα μπορούν να έχουν αξιώματα σε κόμμα, ωστόσο μπορούν να ξανακατέβουν κανονικά ως απλοί βουλευτές.
Yπεραμύνθηκε της ρύθμισης
Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, λέγοντας πως «χωρίς να περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, λέει ότι δεν επιτρέπεται στα κόμματα να έχουν πολιτικούς αρχηγούς ή μέλη των διοικουσών επιτροπών ή των διοικητικών συμβουλίων ή των πολιτικών επιτροπών ή νομίμους εκπροσώπους οι οποίοι να έχουν οριστικά καταδικαστεί σε μια σειρά από αδικήματα».
Παρά, πάντως, τη συντονισμένη παραπληροφόρηση, είναι παραπάνω από σαφές ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής μπορούν να κατέβουν κανονικά στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, ενώ ακόμη και τα κωλύματα που τίθενται για την κατάθεση συνδυασμού, σύμφωνα και με τον Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προσπερνιούνται εύκολα.