Πολεμικό σκηνικό στήνεται από αύριο στη Βουλή, όπου ξεκινά η «μάχη» του εργασιακού
νομοσχεδίου, με την αντιπολίτευση να έχει συνασπιστεί απέναντι στην πρωτοβουλία του
υπουργού Εργασίας, κεραυνοβολώντας μέχρι τέλους τον Κωστή Χατζηδάκη, και το
κυβερνητικό στρατόπεδο από την άλλη να μιλά για υποκρισία, ιδεοληψίες και επικοινωνιακό παιχνίδι.
Η εντύπωση ότι το νομοσχέδιο μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων είναι
διάχυτη, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Στην Κουμουνδούρου αρνούνται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, μιλώντας για φήμες και σπερμολογίες που έχουν μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν κλίμα.
Στην πραγματικότητα, η πρόταση δυσπιστίας είτε στην κυβέρνηση είτε στον Κωστή Χατζηδάκη έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει στάχτη στα μάτια, προκειμένου να μην «καεί» περισσότερο η πρόταση δυσπιστίας -η οποία, σημειωτέον, είθισται να αποτελεί προϊόν αιφνιδιασμού και όχι προαναγγελθείσα ενέργεια, έστω μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου-, είτε πράγματι έχει αποκλειστεί τελικά αυτό το ενδεχόμενο.
Αποπροσανατολισμός
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνοι που διαφωνούν με τη χρήση του πιο δυνατού κοινοβουλευτικού όπλου στη φαρέτρα της αντιπολίτευσης επισείουν τον κίνδυνο η συζήτηση να στραφεί αλλού, στο συνολικό έργο της κυβέρνησης, και τελικώς το εργασιακό νομοσχέδιο να περάσει στα… αζήτητα.
Ολα τα ενδεχόμενα για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αναμένεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για μια σειρά από άρθρα
του νομοσχεδίου, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Πάντως, λόγω κατάχρησης τα τελευταία χρόνια (ειδικά των Μνημονίων) από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το όπλο της ένστασης αντισυνταγματικότητας έχει πλέον αποδυναμωθεί.
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ σχετική πρωτοβουλία αναμένεται να αναλάβει και το ίδιο το κυβερνών κόμμα, προφανώς επιθυμώντας να καταδείξει πως δεν φοβάται διαρροές.
«Μπετόν αρμέ»
Αλλωστε, εκτιμάται πως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα βρεθεί βουλευτής της Νέας
Δημοκρατίας που θα ρίξει «μαύρο» στο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικώς μετά όσα συνέβησαν στο νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, το οποίο δίχασε την κοινωνία, αλλά και προκάλεσε τις δύο πρώτες «γαλάζιες» διαρροές, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να μην είναι «μπετόν αρμέ».
Ωστόσο, κριτική εκ των έσω υπάρχει και ήδη έχει διατυπωθεί διά στόματος της Άννας Ευθυμίου, της εργατολόγου βουλευτού της Ν.Δ.. Η κυρία Ευθυμίου, αν και ξεκαθάρισε, προς
αποφυγή παρεξηγήσεων, πως στηρίζει και την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τρεις προβλέψεις, μεταξύ άλλων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ζητώντας ταυτοχρόνως να υπάρξουν βελτιώσεις.
Σημειωτέον πως το νομοσχέδιο «πέρασε» από τις συναρμόδιες επιτροπές μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. επιφυλάχθηκαν για τις επιμέρους διατάξεις, καθώς πράγματι το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει μια σειρά από άρθρα, λόγου χάρη για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, που δύσκολα μπορούν να καταψηφιστούν.
Μαραθώνιος
Η μαραθώνια συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ξεκινά αύριο το πρωί και θα
ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης, με την ονομαστική ψηφοφορία. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θα ανατραπεί μόνο αν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας.
Συνολικά, έχουν γραφτεί στον σχετικό κατάλογο πάνω από 200 (!) βουλευτές, οι οποίοι και θα πάρουν τον λόγο μέσα στο τριήμερο-φωτιά, που θα θυμίζει ομολογουμένως τις μαραθώνιες συζητήσεις των κρατικών Προϋπολογισμών.
Θεωρείται δεδομένο πως τον λόγο θα λάβουν και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με την αντιπαράθεση να κορυφώνεται την Τετάρτη, όταν και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπάρξει και το πολυαναμενόμενο τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άντρες έχουν αρκετό καιρό να αντιπαρατεθούν στη Βουλή, σε μια συνάντηση που προμηνύεται καυτή, μια και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.
Οκτάωρο και πενθήμερο οι βασικές διαφωνίες
Στην… προθέρμανση που έγινε στη συζήτηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη στις συναρμόδιες
επιτροπές, η αντιπολίτευση μίλησε για ένα έκτρωμα που ανατρέπει την εργατική νομοθεσία και σαρώνει ό,τι έμεινε αλώβητο από τα Μνημόνια. Οι βασικές ηχηρές ενστάσεις των κομμάτων αφορούν το οκτάωρο και το πενθήμερο.
Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι η ρύθμιση για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» μεταφράζεται σε 10ωρη ημερήσια απασχόληση, δίχως πρόσθετη αμοιβή. Μάλιστα, γίνεται λόγος για απώλεια εισοδήματος, αφού, όπως λένε, ο εργαζόμενος που θα δουλεύει τετραήμερο δεν θα λαμβάνει υπερωρίες.
Ακόμα, η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κλάδων,
όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, μηχανογράφηση, τη σπαστή, πρωί – απόγευμα, μερική απασχόληση, τη μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ επιμένει να μιλά και για περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Ο δε Κωστής Χατζηδάκης, στις παρεμβάσεις του τόσο στη Βουλή όσα και στα ΜΜΕ, επιμένει πως ρυθμίζεται ένα περιβάλλον που επί δεκαετίες λειτουργούσε υπέρ του εργοδότη, μιλώντας για «μεταρρύθμιση» που θεσπίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, χωρίς να θίγονται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία.
Μάλιστα, στη γραμμή Μητσοτάκη, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δίνει δύναμη και επιλογές στον εργαζόμενο, ενώ υποστήριξε πως «μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι οι υπερωρίες θα
πληρώνονται με ρεπό». Ο υπουργός Εργασίας δεν αρνήθηκε πάντως τις ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο. Τουναντίον, δήλωσε πως πίσω από την αντίδραση κατά του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών, επειδή, όπως είπε, τους
αφαιρούνται προνόμια.