Έκκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να μην παραστεί στη Διάσκεψη Κορυφής για τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας για μια Κριμαϊκή Πλατφόρμα», που διοργανώνεται από την Ουκρανία στο Κίεβο, απέστειλε η Ελληνική Λέσχη Φίλων της Κριμαίας, διότι, όπως υποστηρίζουν σε αυτή, θα επιχειρηθεί η «δημιουργία ενός νέου επιθετικού, ψυχροπολεμικού άξονα χωρών του ευρωατλαντισμού», με κόστος για τις ελληνικές κοινότητες της περιοχής.
Όπως υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες, από τα κεντρικά ζητήματα συζήτησης της Διάσκεψης Κορυφής θα αποτελέσουν τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας, για τα οποία η Τουρκία διεξάγει από το 2014 παγκόσμια εκστρατεία. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, τον τρόπο με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν ελίσσεται στην περιοχή, σημειώνοντας πως έχει μιλήσει με σαφήνεια για τη στενή σχέση Ουκρανίας – Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, ενώ δηλώνει ανοιχτά σχετικά με τις επιδιώξεις του για το λεγόμενο «σχέδιο παντουρκισμού», ότι αυτό αρχίζει από την επίσημη μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, τους οποίους ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει «τουρκική μειονότητα».
Αντιθέτως, τυχόν μεταβολή της κατάστασης θα σημάνει κινδύνους για τους Έλληνες της Κριμαίας, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, αντιδιαστέλλοντας τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας υπό το σημερινό καθεστώς στην Κριμαία και όσα προβλέπονται για τους «μη αυτόχθονες» πληθυσμούς στην Ουκρανία.
«Οι Έλληνες της Κριμαίας αποτελούν αυτή τη στιγμή επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα και συμβιώνουν αρμονικά μαζί με δεκάδες άλλες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Κριμαίας, πλήρως κατοχυρωμένες από το υπάρχον Σύνταγμα και τους νόμους που διέπουν το νότιο άκρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Ουκρανία, καθώς πρόσφατα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκε ο περίφημος “νόμος για τους αυτόχθονες πολίτες της Ουκρανίας”, ένας νόμος που διαχωρίζει τους πολίτες της χώρας σε δύο κατηγορίες: αυτούς που απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και αυτούς που – αν και πολίτες της χώρας- δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπολοίπους, καθώς ορίζονται, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς κανένα κριτήριο, ως “μη αυτόχθονες”», αναφέρεται στην επιστολή.
Κίνδυνος πλήρους αντιπαράθεσης
Συνεχίζουν προειδοποιώντας την κυρία Σακελλαροπούλου πως σε μια τέτοια συγκυρία η συμμετοχή της χώρας μας στην Κριμαϊκή Πλατφόρμα θα την ωθήσει σε θέση πλήρους αντιπαράθεσης με τα συμφέροντα της ελληνικής κοινότητας της Κριμαίας, αλλά και των άλλων λαών της Χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων.
Οι υπογράφοντες συμπληρώνουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοδοξεί να αποτελέσει από κοινού με την Τουρκία την οικονομική και στρατιωτική «εμπροσθοφυλακή» του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντιθέτως, συνεχίζουν, οφείλει να διαδραματίσει έναν ρόλο βασισμένο στον διάλογο, στην κατανόηση και την πολιτική επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και ανακύπτουν.
«Ελπίζουμε ότι η φωνή της σύνεσης, της ειρήνης και της αποφυγής προκλήσεων τελικά θα εισακουστεί», καταλήγουν.