Οι «δήμιοι» του ΕΣΥ εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis

Με βεβαρημένο παρελθόν τα μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα αποφασίσει ποιες μονάδες θα καταργηθούν και ποιες θα συγχωνευτούν

Must Read

Πρόσωπα που το όνομά τους είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο Novartis φαίνεται πως θα αναλάβουν το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση να βάλει λουκέτο σε δεκάδες περιφερειακά νοσοκομεία.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Μάλιστα, η εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων στο σκάνδαλο Novartis δεν έχει προκύψει μόνο από καταθέσεις μαρτύρων στην Ελλάδα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις από τα έγγραφα των αμερικανικών Αρχών, τα οποία είχε καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος υποστηρίζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας πίσω από το σκάνδαλο της φαρμακευτικής.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Με βάση αυτά τα έγγραφα, η φαρμακευτική εταιρία Novartis πλήρωσε 310.000.000 δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο, ειδικά για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας. Αν η εξοργιστική είδηση αληθεύει, τότε αναρωτιέται κανείς ποιον ακριβώς βάζουμε… να φυλάει τα πρόβατα και κυρίως, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από την αποσύνδεση σημαντικών υγειονομικών «πνευμόνων» της χώρας μας, χάριν κάποιου δήθεν νοικοκυρέματος.

Υποθέτουμε πως με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρακάμψει την πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να προχωρήσει σε αγωγές κατά της Novartis προκειμένου να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Υποθέτουμε, επίσης, πως και αυτόν τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Η είδηση, πάντως, όπως έπαιξε σε φιλοκυβερνητικά μέσα με καλούς αγωγούς πληροφόρησης στο Μαξίμου, ανέφερε πως έχει συσταθεί επιτροπή υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία συντάσσει μια έκθεση για το ποιες μονάδες θα καταργηθούν και ποιες θα συγχωνευτούν. Ως μέλη αυτής της επιτροπής τα δημοσιεύματα ανέφεραν τους καθηγητές Ιωάννη Υφαντόπουλο, Νίκο Πολύζο, Γιάννη Τούντα και Κυριάκο Σουλιώτη, οι οποίοι μάλιστα χαρακτηρίζονταν στα κείμενα έμπειρα στελέχη, με γνώση του πολύπαθου τομέα της υγείας, που έχουν προειδοποιήσει κατά καιρούς για την επείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης.

Ας δούμε ποια είναι τα πρόσωπα που θα… τσεκουρώσουν τη νοσοκομειακή φροντίδα των Ελλήνων.

Όλα τα πρόσωπα… μία εταιρία

Γιάννης Υφαντόπουλος: Εσωτερικά έγγραφα της Novartis είχαν δείξει πως η εταιρία προέτρεπε τα στελέχη της να μην επικοινωνούν με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Υφαντόπουλο, εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση. Στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είχε παρουσιαστεί ως ο άνθρωπος «που χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα του χρήματος».

Oι καθηγητές Γιάννης Υφαντόπουλος και Γιάννης Τούντας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών «συμφερόντων Υφαντόπουλου… αναλάμβανε προγράμματα (projects) της Novartis (value dossier) αντί υπέρογκων (σ.σ.: πολλές φορές) αμοιβών, οι οποίες εν μέρει διοχετεύονταν εν συνεχεία ως δώρα σε μέλη της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκων και προκειμένου να λάβει ο ίδιος παράνομη αμοιβή ως μέλος ο ίδιος της “επιτροπής των σοφών” για τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, ώστε οι προτάσεις να είναι συμφέρουσες για τη Novartis».

Δημοσιεύματα τον Νοέμβριο του 2019 ανέφεραν πως ο καθηγητής κ. Υφαντόπουλος ήταν υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, αλλά έχασε τη θέση λίγο πριν από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο. Ο ίδιος είχε διαψεύσει συνολικά την είδηση λέγοντας πως δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόταση για τη θέση.

Κυριάκος Σουλιώτης: Έγγραφο των αμερικανικών Αρχών, το οποίο παραθέτουμε μεταφρασμένο από το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή όπως ακριβώς το κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Αγγελής, αναφέρει: «Κατά την προρρηθείσα χρονική περίοδο (2008-2014), σύμφωνα με τους δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα, που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από την NVG (σ.σ.: δηλαδή από τη Novartis στην Ελλάδα), είναι μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι: […] Κυριάκος Σουλιώτης: σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΠΥ».

Έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προς τη γενική εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη κατονομάζει τον Κυριάκο Σουλιώτη ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Novartis

Σύμφωνα με έγγραφα που προσκομίστηκαν από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή στις αρχές του 2019, ο κ. Σουλιώτης, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αφού λειτουργούσε ως άτυπος σύμβουλός του την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υπουργός Υγείας, θεωρούνταν ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά που χρησιμοποιούσε η Novartis για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis με τίτλο «Novartis Healthcare Systems – Healthcare Systems Excellence Program» της 29ης Οκτωβρίου 2013 σκιαγραφείται η επιρροή που ασκούσε ο κ. Σουλιώτης, ενώ περιλαμβάνεται ακόμη και φωτογραφία του. «Θα είναι θετικός, αν χρειαστεί, στο να υποστηρίξει το HCS πρότζεκτ μας» αναφέρουν τα στελέχη του φαρμακευτικού κολοσσού.

Στον κ. Σουλιώτη είχε ασκηθεί δίωξη και για το σκάνδαλο του ΕΟΠΥΥ, όπως και σε ακόμα οκτώ στελέχη. Αξίζει, τέλος, να υπενθυμίσουμε, πως ο φάκελος για την πιθανή εμπλοκή του κ. Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis δεν έχει αρχειοθετηθεί.

Νίκος Πολύζος: Ο καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Θράκης διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Υγείας την περίοδο 2009-2012, δηλαδή και την περίοδο που στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Πολύζος ήταν ο άνθρωπος που το 2010 όρισε πρόεδρο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στον χώρο του φαρμάκου τον Νικόλαο Μανιαδάκη, ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά, που καθόρισε την παρουσία της Novartis στη χώρα μας και επομένως πολλές από τις παραμέτρους του σκανδάλου.

Νίκος Πολύζος και Κυριάκος Σουλιώτης

Τον Φεβρουάριο του 2011 ο κ. Πολύζος ήταν επίσης αυτός που όρισε τον κ. Μανιαδάκη υπεύθυνο για τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και αναλυτικής λογιστικής. Το 2019 δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο κ. Πολύζος παύθηκε από το κυπριακό ΕΣΥ, όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, «ύστερα από καταγγελίες για μπούλινγκ».

Γιάννης Τούντας: Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2010 έως το 2013, δηλαδή μία από τις περιόδους που οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της Novartis αυξάνονταν κατακόρυφα στη χώρα μας. Το 2011 δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικής σήμερα εφημερίδας ανέφεραν πως ιστοσελίδα την οποία είχαν δημιουργήσει οι επιστημονικοί φορείς που ήλεγχε ο κ. Τούντας από τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ ήταν γεμάτη με διαφημίσεις φαρμακευτικών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η Novartis. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ακόμη πως η επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Τούντα επιχορηγούνταν από τους φαρμακοβιομηχάνους, κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας και ηθικής, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή.

Η ατζέντα του αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, η οποία αποτελεί κομμάτι της δικογραφίας, περιλαμβάνει πολλά ραντεβού με τον κ. Τούντα, ειδικώς το έτος 2013. Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας το 2014, μαζί με τον Νίκο Μανιαδιάκη, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ορίσει πρόεδρο τον κ. Υφαντόπουλο.

Το πρωτοσέλιδο της 11ης Ιουλίου για το σχέδιο να κλείσουν δεκάδες νοσοκομεία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This