Είκοσι πέντε ερωτήσεις δέχθηκε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, για τις καταστροφικές πυρκαγιές που επέφεραν το μεγαλύτερο πλήγμα στον φυσικό πλούτο της χώρας. από ισάριθμα μέσα ενημέρωσης.
Παρά το πλήθος ερωτήσεων και την σχεδόν δίωρη διάρκεια της συνέντευξης, για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στο μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της Ελλάδος, να υποβάλει ερώτηση.
Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά σε αυτά τα 25 ΜΜΕ που υπέβαλαν ερωτήσεις, δεν συμπεριελήφθη η εφημερίδα «δημοκρατία», όπως και η εφημερίδα Documento. Όχι γιατί οι συντάκτες της εφημερίδας δεν το ήθελαν ή γιατί δεν το ζήτησαν ή γιατί δεν είχαν ερώτηση να του απευθύνουν ή γιατί απλώς απουσίαζαν, αλλά επειδή για ακόμα μία φορά ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο απέκλεισαν συνειδητά τη «δημοκρατία» από την υποβολή ερώτησης σε συνέντευξη Τύπου.
Γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολίτευση.
Δεν μιλάμε όμως για μία μεμονωμένη περίπτωση. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός της εφημερίδας από την υποβολή ερώτησης στις συνεντεύξεις Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το 2019 και το 2020.
Και επιμένουμε να αναφερόμαστε κυρίως στην εφημερίδα Δημοκρατία – εξίσου απαράδεκτος είναι και ο αποκλεισμός της εφημερίδας Documento – διότι απλούστατα μιλάμε για το μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της Ελλάδας, που μάλιστα δεν υποστηρίζεται από άσχετες με το αντικείμενο επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Δεν συνδέεται με κατασκευαστικές εταιρείες, με καράβια, με άλλες δραστηριότητες που μάλιστα άπτονται στον τομέα των σχέσεων διαπλοκής με το κράτος. Διαπλοκή που ούτως ή άλλως μαστίζει τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης επί δεκαετίες. Μιλάμε για αμιγώς εκδοτική δραστηριότητα.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το θράσος να αποκλείει με το έτσι θέλω ένα εκδοτικό συγκρότημα από τις συνεντεύξεις τύπου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα στελέχη που τον περιβάλλουν ανέχονται αυτή την συμπεριφορά, είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για τον λαό και την πατρίδα.
Διότι αποκαλύπτει έναν εξουσιαστικό μηχανισμό που αρνείται την αμφίδρομη επικοινωνία, γεγονός που υφίσταται μόνο στα πιο βάρβαρα καθεστώτα που έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Από τον Χίτλερ, τον Τσαουσέσκου και σήμερα στον Ερντογάν.
Ένας εξουσιαστικός μηχανισμός λοιπόν με αυτά τα χαρακτηριστικά, δείχνει ότι έχει μία τυραννική διάθεση απέναντι στον λαό και την πατρίδα. Αντί να επιδιώκει την εποικοδομητική κριτική που είναι το πολυτιμότερο όπλο για κάθε έντιμο κυβερνήτη, διότι απλούστατα τον βοηθά να γίνει καλύτερος, ακρωτηριάζει ακόμα και την διαδικασία μιας απλής συνέντευξης τύπου.
Η συμπεριφορά αυτή λοιπόν δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Έχουμε ένα καθεστώς που παραβιάζει τις βασικές αρχές του πολιτεύματος με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα. Και τα συμφέροντα ενός τέτοιου καθεστώτος, οπωσδήποτε είναι αντικρουόμενα με το εθνικό και λαϊκό συμφέρον.
Μία κυβέρνηση που λειτουργεί με την πρακτική της μαφίας, δεν είναι εχθρός της εφημερίδας «δημοκρατία», αλλά της ίδιας της Δημοκρατίας. Και τέτοιες κυβερνήσεις, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, οδηγούν σε εθνικές καταστροφές.