Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με μια πρόταση παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας: «Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι πολίτες θα υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα». Για την προστασία της υγείας -λέει- το κάνουν…
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την αντιπολίτευση (οι ηγέτες της οποίας, πλην ενός, εμβολιάστηκαν όλοι), γιατί αυτός είναι ο… καημός της κυβέρνησης και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε: «Εφόσον έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει τον εμβολιασμό και την θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας από την πανδημία, η αντιπολίτευση θα πρέπει να τον στηρίξει 100% και να μην χαϊδεύει τα αυτιά των αντιεμβολιαστών και των σκεπτικιστών περί τον εμβολιασμό».
Και έφτασε και στο δια ταύτα: «Τα μέτρα είναι προστατευτικά για την Δημόσια Υγεία, εξ αρχής αυτόν τον στόχο είχαν, όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι πολίτες θα υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και των υπολοίπων συμπολιτών μας».
Οι αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών και ασφαλιστικής κάλυψης, ο αποκλεισμός από τις δημόσιες δομές για τεστ δηλαδή, είναι «προστατευτικά» για τη δημόσια υγεία. Μάλλον όσο προστατευτικό είναι κατά την κυβέρνηση και το να μην κάνουν τεστ οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι μεταδίδουν κανονικότατα τον κορωνοϊό.
Στόχος είναι τα παιδιά
Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο θα δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
«Οι γονείς, που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη τον χρόνο, το επόμενο 10μερο – 15μερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Θα κάνουμε μία ειδική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, που έχουν παιδιά, που πηγαίνουν στο σχολείο, 12 έως 17 ετών, για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο».
«Δεν θα κλείσουν τα σχολεία»
Σε σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε πως σε ποσοστό 10%-12% παραμένουν ανεμβολίαστοι και τόνισε πως: «Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία εφέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουν ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».
Ακόμα και να εμβολιαστούν όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν
Για το υγειονομικό προσωπικό ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αυξανόμενη τάση ως προς τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας διαμηνύοντας προς τους ανεμβολίαστους, όπως είπε, ότι «δε νοείται να εργάζονται στο ΕΣΥ και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, που περιθάλπουν, αυτό είναι μία απαράβατη αρχή».
Προειδοποίησε ακόμα (μιας και δεν είναι καθόλου εκδικητικά και τιμωρητικά τα μέτρα…) ότι «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ».
Επέκταση υποχρεωτικότητας
Σε ό, τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε πως υπάρχουν επάνω στο τραπέζι προτάσεις για την επέκταση της, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν είναι της παρούσης».
Δήλωσε ότι «σε αυτήν την φάση πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσουν τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, να φέρουν τα αποτελέσματα τους. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση για τον εμβολιασμό, από τις 16 Αυγούστου και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα ραντεβού και καλούμε τον κόσμο να επιλέξει αυτήν την υπεύθυνη στάση για την προστασία της υγείας του».
Ο ίδιος ενημέρωσε δε πως «υπάρχουν πολλά και ασφαλή εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να ικανοποιήσουμε έως και 140.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Άρα πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε 10 ημέρες θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε με την πρώτη δόση περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες. Συνεπώς σε ένα μήνα μπορεί αυτός ο πληθυσμός, εάν το επιλέξει, να έχει ολοκληρώσει και το δεύτερο κύκλο του εμβολιασμού και στο τέλος του Σεπτεμβρίου πλέον να μπούμε στο Φθινόπωρο με περίπου 7 ή και παραπάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός συλλογικός στόχος, που πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι επιστημονικοί, οι επαγγελματικοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς».