Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης επικρίθηκαν σφόδρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξαπέλυσαν προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό.
Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Ποιοι «έφυγαν» και ποιοι «έμειναν» – Εκτός κυβέρνησης ο Χρυσοχοΐδης
Η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη και η είσοδος στο σχήμα του πρώην Υπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη (σ.σ. δέχθηκε «βέλη» από την Κουμουνδούρου), αποτέλεσαν «κόκκινο πανί», ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση για ομολογία αποτυχίας από το Μαξίμου, με τα σχόλια να είναι πως οι «επιτυχημένοι» υπουργοί της διαχείρισης των κρίσεων, σύμφωνα με τον ο κ. Μητσοτάκη, κρίθηκαν από τον ίδιο ανεπιτυχείς και αντικαταστάθηκαν.
Διαβάστε ακόμα: Όταν ο Μητσοτάκης ταύτιζε τον Ε. Αποστολάκη με υπουργό της χούντας! (video)
«Η υπουργοποίηση Αποστολάκη δεν είναι πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία»
Την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος συμμετείχε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία», σημειώνουν οι εν λόγω πηγές, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».
Και συνεχίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με επίθεση κατά του κ.Αποστολάκη: «Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη», προσθέτουν και καταλήγουν, διαμηνύοντας: «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».
«Η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης»
«Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του για τον ανασχηματισμό.
«Πανηγύριζε για την ‘επιτυχή’ διαχείριση της πανδημίας και έδιωξε τον κ. Κικίλια για να βάλει έναν ακροδεξιό. Πανηγύριζε γιατί ‘ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε’ και έδιωξε τους αρμόδιους υπουργούς».
«Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:
«Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους».
«Στροφή προς τα δεξιά»
Το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για ομολογία πλήρους αποτυχίας και τόνισε τη «στροφή προς τα δεξιά» που έκανε η Κυβέρνηση με την υπουργοποίηση και του Θάνου Πλεύρη.
Αναλυτικά:
«Ομολογία πλήρους αποτυχίας της Κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αποτελεί ο σημερινός ανασχηματισμός.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με εμφανή τρόπο τη στροφή προς τα δεξιά. Η παρουσία των κ.κ. Βορίδη–Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις Υπουργών, καταρρίπτει τον «μύθο» περί κεντρώας πολιτικής.
Το μόνο άνοιγμα που έγινε είναι προς την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς ενόψει των ερχόμενων εκλογών. Αντί για επανεκκίνηση όπισθεν ολοταχώς».
«Επιτάχυνση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου»
Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του ΚΚΕ για τις επιλογές του ανασχηματισμού και την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.
Αναλυτικά:
«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δε συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες.
Την ίδια στιγμή είτε παραμένουν ακλόνητοι είτε εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί (εργασία, παιδεία, υγεία κλπ) που με συνέπεια και πάθος υπηρετούν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές.
Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν είναι κυρίως θέμα “δομών” ή “προσώπων”, είναι θέμα στρατηγικής κι αυτή είναι σταθερά προσανατολισμένη στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Πάντως, σ’ αυτόν τον ανασχηματισμό έγινε δεκτό και ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για “υπουργούς κοινής αποδοχής”, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει τη δική του πολιτική σημασία, αφού αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η κοινή στρατηγική επιτρέπει άνετα τη μετακίνηση προσώπων κι υπουργών από τον έναν στον άλλον».
«Ανοίγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών»
Για «παταγώδη κατάρρευση» του μύθου περί πετυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και των πυρκαγιών μιλά η Ελληνική Λύση, η οποία σχολιάζει την αποπομπή των «πετυχημένων», κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργών, αλλά και την είσοδο του κ. Αποστολάκη στην κυβέρνηση, μιλώντας για πρόωρες εκλογές και συγκυβέρνηση.
Αναλυτικά:
Με «καμμένα χαρτιά», δεν ανακατεύεις καμιά «τράπουλα».
Είναι τα ίδια «καμμένα χαρτιά» που έκαψαν την Ελλάδα αλλά εξακολουθούν να συμμετέχουν στο δήθεν «ολιγομελές» (με 58 υπουργούς) υπουργικό συμβούλιο.
Ο μύθος περί δήθεν «επιτυχημένης διαχείρισης» της πανδημίας και των πυρκαγιών κατέρρευσε με πάταγο.
Οι «επιτυχημένοι» υπουργοί της διαχείρισης πανδημίας και των πυρκαγιών, όπως έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, κρίθηκαν από τον ίδιο ανεπιτυχείς και από τον ίδιο «κατεδαφίστηκαν»!
Όπως κατεδαφίστηκε και η κοινή λογική, με την παγκόσμια πρωτοτυπία ίδρυσης «υπουργείου πυροσβεστικής»!
Η υπουργοποίηση δε του κυρίου Ευάγγελου Αποστολάκη, «ζηλωτή» της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με την βεβαιότητα της μελλοντικής συγκυβέρνησης.
«Αναδιάταξη στις πολυθρόνες του Τιτανικού»
Λακωνικό ήταν το ΜέΡΑ25 στο σχόλιό του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό: «Ο ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν, και δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια απλή αναδιάταξη στις πολυθρόνες του «Τιτανικού».