Με πανηγυρισμούς και αποθεωτικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Μεγάρου Μαξίμου…
Μετά το «ναυάγιο» με την υπόθεση Αποστολάκη, ο πρώην επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων αναλαμβάνει υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά, πριν καν ορκιστεί, προκαλεί κρίση στις ελληνοκυπριακές σχέσεις και τεράστιο αναβρασμό στο εσωτερικό της Ν.Δ. Επίσης, δημιουργεί σύγχυση σε πολλά από τα πανηγυρίζοντα ΜΜΕ, που αναγκάζονται να κάνουν μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα και να πάρουν πίσω όσα έγραφαν για εκείνον, καθώς έχει παραδεχθεί δημόσια -όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία»- ότι πήρε χρήματα για να στηρίξει το «Ναι» στο προδοτικό Σχέδιο Ανάν το 2004…
Στις 22 Μαΐου 2003, αλλά και στις 1 Μαρτίου 2004, το ΕΛΙΑΜΕΠ είχε διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα με ομιλητή τον κ. Στυλιανίδη, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας επί Βασιλείου και κυριότερο εκφραστή έκτοτε του ενδοτισμού στην Κύπρο.
Την περίοδο εκείνη είχε προκληθεί σάλος στην Κύπρο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν από το Γραφείο Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (Office for Project Services – UNOPS). Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης, που ήταν και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, παραδέχθηκε δημόσια πως χρηματοδοτήθηκε με 50.000 ευρώ από την UNOPS.
Την 1η Μαΐου 2005, σε δημοσίευμά του με τον τίτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ “ΝΑΙ”: Ποιοι πήραν (;) τα “αργύρια” του ΟΗΕ για το Σχέδιο Ανάν», το «Πρώτο Θέμα» είχε περιγράψει με λεπτομέρειες τον σκοτεινό ρόλο του κ. Στυλιανίδη και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αποδοχή του προδοτικού Σχεδίου Ανάν. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι, με βάση την έκθεση της εταιρίας Nathan προς την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (United States Agency for International Development – UNDP), η οποία κοινοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2004, οργανισμοί όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και η Κυπριακή Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, της οποίας επικεφαλής ήταν ο κ. Στυλιανίδης, χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ για να προπαγανδίζουν υπέρ του «Ναι».
Κατά το σχετικό ρεπορτάζ, «σε άλλη περίπτωση, η Κυπριακή Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ζήτησε 188.000 δολάρια για να δημιουργήσει ένα δικοινοτικό, διαδικτυακό φόρουμ στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα, με σκοπό να παρέχει δυνατότητα έκφρασης στους πολίτες της Κύπρου. Ημερομηνία ολοκλήρωσης και αυτού του προγράμματος ήταν η 1η Μαΐου του 2004, δηλαδή η ημέρα που η Κύπρος κατέστη επισήμως μέλος της Ε.Ε. Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε δημοσίως ότι έλαβε 50.000 δολάρια από την UNOPS».
Χθες, ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση Στυλιανίδη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας χαρακτήριζε αυτή τη φορά τον πρώην επίτροπο και νυν υπουργό ως τον κατεξοχήν εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής σχολής στην Κύπρο: «Ο Χρήστος Στυλιανίδης συμμετείχε από πάντα στα κοινά της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μέρος κομματικών μηχανισμών ή να μετέχει σε κομματικές κοκορομαχίες. Είναι από τους ανθρώπους που δεν έχανε το δάσος για το δέντρο, και αυτό φαίνεται πως είχε εκτιμήσει ο αείμνηστος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος το 1998 τον διόρισε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αυτό που έφερε την προσέγγιση Κληρίδη – Στυλιανίδη ήταν η πίστη στην αναγκαιότητα για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Από κει και πέρα, ο Στυλιανίδης έγινε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής σχολής, συνεργαζόμενος στενά με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη».
Πουθενά δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, ωστόσο, η ομολογία Στυλιανίδη ότι πήρε χρήματα για να στηρίξει μια προδοτική συμφωνία, ενώ δεν υπάρχει και καμιά αναφορά στην περιγραφή της διαδρομής του χρήματος, την οποία παραδέχθηκε εκ των υστέρων ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης.