Τα άκουσε για τα καλά από εξοργισμένους Βορειοηπειρώτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφιση της συμφωνίας που αφορούσε την τροποποίηση του Προγράμματος Αναπτυξιακής Βοήθειας στην Αλβανία.
Αυτό που, όπως με έμφαση σημειώνουν, τους προκάλεσε έκπληξη ήταν ο ισχυρισμός του ότι από το 2001 έχουν γίνει πολλά αναπτυξιακά έργα στη Βόρεια Ήπειρο για την παραμονή των Βορειοηπειρωτών στα πάτρια εδάφη. Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η χώρα μας παρουσίασε τότε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, και για τον σκοπό αυτόν διέθεσε 500.000.000 ευρώ στις χώρες της Βαλκανικής.
Πολλά από τα χρήματα αυτά, ιδιαίτερα στην Αλβανία, «τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου». Τα έργα αυτά αφορούσαν έργα υποδομής, δρόμους που συνέδεαν ελληνικά, ως επί το πλείστον, χωριά, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων ώστε να μην ερημώσουν, σχολείων και άλλων έργων υποδομής.
Στο στάδιο του… μακέτου παρέμειναν τα μεγαλόπνοα έργα
Από ό,τι φαίνεται, όμως, αυτά τα μεγαλόπνοα έργα παρέμειναν στο στάδιο του «μακέτου», καθώς, όπως σημειώνει ο Φώτης Φράγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργουτσατινών, στη βορειοηπειρωτική ιστοσελίδα himara.gr, όλα αυτά που προανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα, διότι τα έργα που έχουν γίνει στη Βόρεια Ήπειρο οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στις δράσεις των συλλόγων κάθε χωριού, στις δωρεές των ξενιτεμένων Βορειοηπειρωτών, καθώς και στις ιδιωτικές δωρεές ιδρυμάτων. Διαχρονικά, τα έργα των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν ελάχιστα, ίσως δε να ήταν και έργα που έμειναν στα χαρτιά λόγω της γραφειοκρατίας…
Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτού του είδους οι υποσχέσεις που έχει αθετήσει το εθνικό κέντρο έναντι των Βορειοηπειρωτών. «Εμείς, ως Βορειοηπειρώτες, χορτάσαμε από έργα και λόγια από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων», συνεχίζει. Όπως υπογραμμίζει, «στην πράξη, ακόμα και σήμερα, τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και στη Βόρεια Ήπειρο σε πολλούς τομείς μάς αντιμετωπίζουν και θεσμικά ως Έλληνες πολίτες β’ διαλογής».