Ομαδικά πυρά τόσο από τους συναρμόδιους φορείς, όσο και από άπασα την αντιπολίτευση συγκέντρωσε το -προς ψήφιση- νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, με τους κυνηγούς, τις φιλοζωικές οργανώσεις, ακόμη και τους δήμους να διαφωνούν σφόδρα με τις επιχειρούμενες αλλαγές.
Με το νομοσχέδιο προβλέπονται γενικευμένες στειρώσεις των σκύλων και των γατών, σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιοκτήτης – κηδεμόνας του δεσποζόμενου ζώου οφείλει να αποστείλει έναντι παραβόλου 150 ευρώ δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ότι προκαλείται χάος στη ζωή των πολιτών, μεταξύ άλλων, με το «ασφυκτικό» πλέγμα των υποχρεώσεων που δημιουργούνται.
Μάλιστα, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε μυστικά, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς συνεργασία με φορείς και επιστήμονες, ενώ η Ομοσπονδία Φιλοζωικών Σωματείων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα», κάνοντας λόγο για φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις.
Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού των δήμων. Σημειωτέον ότι με το νομοσχέδιο επωμίζονται μεγάλο φόρτο εργασίας οι δήμοι, με τους τελευταίους, αλλά και την αντιπολίτευση, να καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει επαρκής και μόνιμη χρηματοδότηση.
Την ίδια ώρα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας μίλησε για ένα νομοσχέδιο γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και με εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ καταγγέλλει ότι οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη των κυνηγών, επιβάλλοντας νέα χαράτσια. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτη, αντισυνταγματική και εμμέσως ρατσιστική» τη διάταξη που προβλέπει επιπλέον ποινές μόνο για κυνηγούς. Η συνομοσπονδία ζήτησε μάλιστα η επίμαχη διάταξη να αφαιρεθεί, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα στο ΣτΕ, ώστε να απαλειφθεί αυτή η διάκριση.
Αναφερόμενη δε στην υποχρεωτική στείρωση τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αυταρχική στον πυρήνα της». Επιμέρους παρατηρήσεις και ενστάσεις διατύπωσαν και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας.
Προσωπική επίθεση στον Πέτσα
Το δε ΓΕΩΤΕΕ επιτέθηκε προσωπικά στον Στέλιο Πέτσα, επειδή, όπως κατήγγειλε, αρνήθηκε να διαβουλευτεί με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού «απαράδεκτη» και «απρεπή». Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. στην αρμόδια επιτροπή, καθώς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ επιφυλάχθηκε το ΜέΡΑ25.
Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, επέμεινε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπροστά με το νομοσχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων, αν και εκτιμάται ότι, υπό το βάρος της πάνδημης αντίδρασης των φορέων, θα ανακοινώσει είτε σήμερα κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή είτε αύριο στην Ολομέλεια σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις.