Με εξεταστική επιτροπή «απειλεί» ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση για την υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, αναζητώντας πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες για τις μεθοδεύσεις, όπως τις αποκαλούν στην Κουμουνδούρου, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, επιμένοντας να ζητά εξηγήσεις για το εάν ευνοήθηκαν συγκεκριμένα funds από την καταβαράθρωση της μετοχής της εταιρίας.
Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της μειοψηφίας και εντάσσεται, παραδοσιακά, στα όπλα που διαθέτει η εκάστοτε αντιπολίτευση στην κοινοβουλευτική της φαρέτρα. Με βάση και το άρθρο 68 του Συντάγματος, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2019, «η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση 10, τουλάχιστον, βουλευτών υπερψηφιστεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας». Αυτό σημαίνει στην πράξη πως, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και η πρόταση εισαχθεί στην Ολομέλεια, τότε αυτή μπορεί να εγκριθεί, εφόσον υπερψηφίσουν 120 βουλευτές.
Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, είναι, πρώτον, να τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να την καταθέσει. Απαιτείται, επιπροσθέτως, η βούληση της Ν.Δ. να εισαγάγει την πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει και ιδιαίτερη προθυμία για τη συζήτηση της πρότασης της Ελληνικής Λύσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών…
Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης έχει μείνει στα συρτάρια από τον Απρίλιο του 2020, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, για προφανείς λόγους, να προχωρήσει σε μία τέτοια συζήτηση. Ωστόσο, εκτιμάται πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ρίξει το γάντι στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, εκείνη δεν θα αρνηθεί να προχωρήσει σε σχετική συζήτηση, μιας και επιμένει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να ανταποδίδει τα πυρά, λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εκείνη που έφερε την επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας και πως πρέπει να απολογηθεί.
Να σημειωθεί ότι ο τέως υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε αφήσει το 2019, όταν είχε πρωτοαναλάβει η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Με βάση τα παραπάνω, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήσει τελικώς την έμμεση «απειλή» του και καταθέσει τη σχετική πρόταση στη Βουλή.