Σε θέση μάχης για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς η σύμβαση εισάγεται σήμερα το μεσημέρι στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με σκοπό να κυρωθεί μεθαύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Στη σημερινή συζήτηση θα παρέμβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αναμένεται να υπερψηφίσει.
Αντιδράσεις
Παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει πως όχι μόνο ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής δεσμεύει το Παρίσι για στρατιωτική στήριξη στην Ελλάδα σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ζητώντας να αλλάξει το άρθρο 2 ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις ΑΟΖ και το άρθρο 18 για τις στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Σαχέλ.
Την ίδια ώρα, θετική εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας ωστόσο για ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την περσινή αναβολή της συμφωνίας, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της ελληνογαλλικής συμμαχίας, αν και έχει μιλήσει για συμφωνία με ασάφειες. Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει πως οι εξοπλισμοί είναι «απόλυτα ενταγμένοι στα επιθετικά σχέδια των ΝΑΤΟ – Ε.Ε.», ενώ το ΜέΡΑ25 έχει αναφερθεί στις επιπτώσεις που θα έχει η αγορά στο χρέος της χώρας.