Μια ιστορική διακήρυξη για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, υπογράφουν, εκτός σοβαρού απροόπτου, αύριο Τρίτη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθούν στο Χίλτον, όπου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη (ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου), τη Συρία και τον Λίβανο.
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Επίσης, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη, του Ν. Αναστασιάδη και του Αλ Σίσι θα υπογραφεί, από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.
Η αυριανή Σύνοδος θα αναδείξει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας. Παράλληλα με τις εργασίες της αυριανής τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.
Φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας – Καΐρου. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
*φωτό αρχείου