«Ναι μεν, αλλά» από την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία – Επιμένουν να συρθούμε σε διάλογο!

Η έκθεση δεν είναι για τόσους πανηγυρισμούς, αλλά μάλλον για προβληματισμούς

Must Read

Μπορεί η πρώτη ανάγνωση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει, να έγινε δεκτή με πανηγυρικές τυμπανοκρουσίες, όσον αφορά στα όσα αναφέρει για την Τουρκία, μια προσεκτικότερη ανάγνωση όμως οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα.

Και αυτό γιατί η Κομισιόν αναφέρει τα αυτονόητα όσον αφορά τις σχέσεις ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός προκλητικού κράτους, εκτός της Ένωσης. Όπως αναφέρει και τις επίσης αυτονόητες υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, που δέχεται τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Για να έρθουμε λοιπόν στο προκείμενο, στην έκθεση σχετικά με την Τουρκία αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία» και χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο!

Αναφέρει ότι σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της, δηλαδή τα όσα ρητά αναφέρονται και στη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η έκθεση εντοπίζει πρόοδο, «μετά τα περιστατικά του Μαρτίου 2020 όταν η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να ακολουθήσουν το χερσαίο δρομολόγιο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η κατάσταση τελικά αποκλιμακώθηκε. Έγινε κάποια πρόοδος ως προς την ενίσχυση της ικανότητας επιτήρησης και προστασίας των ανατολικών χερσαίων συνόρων».

Και αναφέρει με νόημα ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο και ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 συνέχισε να αποδίδει αποτελέσματα και η Τουρκία συνέχισε να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφορικά με τα Βαρώσια, η Τουρκία πρέπει να πάρει πίσω άμεσα τις μονομερείς ενέργειες που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2021 και όλα τα βήματα που έγιναν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020 που αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κάτι που φυσικά ούτε έκανε, ούτε πρόκειται να κάνει η «γείτονα»!

Και τώρα ερχόμαστε «στο ζουμί», στο πονηρό δηλαδή σημείο της έκθεσης. «Παρατηρήθηκε μια πιο θετική δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία στις θαλάσσιες ζώνες τής Κύπρου και της Ελλάδας και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Ιανουάριο 2021. Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν ένα πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας»!

Δηλαδή αυτό που ουσιαστικά «καίει» την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τίποτε άλλο από το να μην τους δημιουργούμε προβλήματα και να καθίσουμε στο… τραπέζι του διαλόγου να τα βρούμε, ακόμη και αν είναι εις βάρος μας οι συνομιλίες!

Στην ίδια έκθεση καλείται η Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS). Κατά συνέπεια, η Τουρκία αναμένεται να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών». 

Όμως μόλις πριν λίγες μέρες ουσιαστικά εκδίωξε ερευνητικό σκάφος που διενεργούσε έρευνες και δεν άνοιξε ρουθούνι! Δεν ξέρουμε αν αυτή η έκθεση είναι για τόσους πανηγυρισμούς, αλλά μάλλον για προβληματισμούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This