Στο Παρίσι μετέβη χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συμμετάσχει σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Πρόκειται για μία γαλλική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιβύης, της Τουρκίας και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ.
Είναι η πρώτη που η Ελλάδα καλείται να συμμετάσχει -και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο σε μια τέτοιου είδους διάσκεψη-, γεγονός που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, «αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν στη χώρα μας στην αναγνώριση του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της».
H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη, να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας ήδη από το 2015. Η χώρα μας έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού, ενώ υπήρξε και ανθρωπιστική βοήθεια, καταρχήν με τη δωρεά 200.00 εμβολίων.
Η Τουρκία ανταποκρίθηκε την ύστατη ώρα στη σχετική πρόσκληση και θα συμμετάσχει τελικά στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, ενώ αρχικά είχε αρνηθεί. Οπως έγινε γνωστό, θα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης επετείου ίδρυσης της UNESCO, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι, και πιθανόν να παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει σε αρχηγούς κρατών η γενική γραμματέας της UNESCO Οντρέ Αζουλέ.