Τα μέλη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζουν να ζουν στο δικό τους ανέμελο κόσμο, στον οποίο τα έχουν κάνει όλα σωστά και στον οποίο τα πάντα δουλεύουν ρολόι, με την Ελλάδα να είναι πετυχημένη και παράδειγμα προς μίμηση…
Στην πραγματική ζωή, κόσμος πεθαίνει κατά δεκάδες κάθε μέρα και από κορωνοϊό και από τις τραγικές ελλείψεις στα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία κορδώνεται ότι… ενίσχυσε η Κυβέρνηση.
Κι ας βγαίνει ο ένας γιατρός μετά τον άλλον να καταγγέλλουν το δράμα που ζουν οι ασθενείς, αλλά και οι ίδιοι από την υποστελέχωση και από τις ελλείψεις σε βασικά πράγματα. Κι ας νοσηλεύονται ασθενείς σε κοντέινερ. Κι ας είναι δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Κι ας έχουμε τον χειρότερο δείκτη θανάτων το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.
Όχι, όμως. Στο παράλληλο σύμπαν του Μαξίμου και όπως αυτό εκφράστηκε από τον Άκη Σκέρτσο, «είχαμε 557 Μονάδες Εντατικές Θεραπείας και τώρα έχουμε 1.300 ΜΕΘ (σ.σ. και πως τότε με 500 διασωληνωμένους έχει φτάσει στα κόκκινα το ΕΣΥ; ), η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτή τη στιγμή. Έχουμε προχωρήσει σε πάνω από 12.000 προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού».
Και δεν έμεινε μόνο εκεί ο Υπουργός Επικρατείας. Έβαλε μπρος το προπαγανδιστικό αφήγημα του όλα βαίνουν καλώς και όλα είναι καλώς καμωμένα:
«Συνολικά η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: αυτό φαίνεται στους δείκτες κρουσμάτων, στους δείκτες θανάτων, στους δείκτες της οικονομίας, το ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία, έχει την πρώτη θέση στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά τέσσερις μονάδες. Έχουμε πετύχει ουσιαστικά αυτό το οποίο ήταν εξαρχής ένα πάρα πολύ δύσκολο στοίχημα: να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη μάχη που πρέπει να δοθεί στη δημόσια υγεία, να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές από μια φονική πανδημία, και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε την κατάρρευση της οικονομίας. Η οικονομία μας όχι μόνο δεν έχει καταρρεύσει, αντιθέτως αναπτύσσεται ακόμη πιο δυναμικά από το σημείο στο οποίο την αφήσαμε όταν προέκυψε η πανδημία».
Είναι να απορεί κανείς…
Αποτάσσονται το lockdown
Τόσο ο Άκης Σκέρτσος, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απορρίπτουν μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown και αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα τόσο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όσο και την επιβολή νέων μέτρων για τους μη εμβολιασμένους, με τον κ.Σκέρτσο μάλιστα να λέει υποκριτικά πως «εμείς δεν εφαρμόζουμε διχαστικά μέτρα, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επικρατήσει ένας κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων».
Και να προσθέτει: «Από την άλλη όμως πρέπει να προστατέψουμε και την κοινωνική συνοχή και τη λειτουργία της οικονομίας, η χώρα δεν αντέχει ούτε άλλα lockdown, ούτε άλλες επιδοματικές πολιτικές που δεν έχουν και κανένα νόημα να εφαρμοστούν σε αυτή τη φάση, αφού έχουμε μια σοβαρή ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης … Δεν τίθεται κανένα ζήτημα επαναφοράς οριζόντιων περιοριστικών μέτρων τα οποία βλάπτουν σοβαρά την οικονομία, βλάπτουν και έχουν τα αντίστροφα πλέον αποτελέσματα -το είδαμε και στα τελευταία lockdown». Ομολογία αποτυχίας δηλαδή, αλλά δεν έγινε και τίποτα…
Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε: «Δεν συζητείται το lockdown, να το λέμε καθαρά. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν και χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που εμβολιασμένοι νοσούντες και ενδεχομένως καταλήγοντες χωρίς βαριά υποκείμενα νοσήματα είναι το 0,4% του συνόλου».
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο lockdown για τους ανεμβολίαστους όπως επέβαλλε η Αυστρία, ο κ. Βορίδης δεν έχασε την ευκαιρία και σχολίασε: «Είναι μια ιδέα που θα την εξέταζα», ενώ ο Άκης Σκέρτσος θα εξέταζε το μέτρο που πήρε η Γαλλία, αναφορικά με τους κλειστούς χώρους και να μπορούν να μπαίνουν οι πολίτες άνω των 60 ετών υπό την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι και με την γ’ δόση.
Για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ.Βορίδης ανέφερε ότι «είναι κάτι που ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι αλλά πάντα εξετάζεται σε σχέση με την επαφή των υπαλλήλων με το κοινό και δεν εξετάζεται γενικώς στο σύνολο».