Πρώτος πρώτος και με βήμα ταχύ έσπευσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να εκμεταλλευτεί την πραξικοπηματική τροπολογία που ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις» του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Όπως είχε αναφέρει η «δημοκρατία» σε εκτενές ρεπορτάζ της, με τη συγκεκριμένη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους πολιτικούς που το όνομά τους είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis και είχαν στραφεί με μηνύσεις κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να παραστούν ως πολιτική αγωγή σε περίπτωση σύστασης Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάσει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στην υπόθεση της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Στουρνάρας, προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι στο ΦΕΚ δημοσίευσης του νόμου, προσήλθε χθες στον Άρειο Πάγο, μέσω του δικηγόρου του και κατέθεσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου δήλωση πως παρίσταται ως πολιτική αγωγή προς υποστήριξη της κατηγορίας, ενώ παράλληλα αιτήθηκε να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας.
Όπως είχαμε αναφέρει και στο σχετικό ρεπορτάζ μας για την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας, το βασικό ερώτημα που προέκυπτε από αυτή την κίνηση ήταν τι ακριβώς φοβούνται όσοι επιχειρούν με αυτήν την ύστατη ενέργεια να διασώσουν το αφήγημα της σκευωρίας.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει τώρα από την κίνηση του κ. Στουρνάρα είναι τι φοβάται ειδικώς ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κι έσπευσε να εκμεταλλευτεί την τροπολογία ώστε να παραστεί ως πολιτική αγωγή, αλλά κυρίως να λάβει τη δικογραφία. Υπάρχει περίπτωση, άραγε, στο ερώτημα αυτό να απαντούν στοιχεία που έχουν προκύψει από τη δικογραφία;