Στην de facto κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση 9ωρης εργασίας χωρίς προσαυξήσεις, από τις 29 Νοεμβρίου και στο εξής, προχώρησε μέσω μίας… υπουργικής απόφασης ο Κωστής Χατζηδάκης. Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαντώντας στις επικρίσεις, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες εναντίον του και αναλώθηκε σε επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης.
Το απόγευμα της Τετάρτης το Υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό ότι ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε μία υπουργική απόφαση, σε συνέχεια του νόμου 4808/2021 για τα εργασιακά, που υποτίθεται ότι θα αφορούσε το πώς θα επαληθεύεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους. Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα της απόφασης περιλήφθηκε η πρόβλεψη ότι από τις 29 Νοεμβρίου «για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο».
Πίσω από αυτή την «αθώα» διατύπωση κρύβεται η κατάργηση ρύθμισης που θεσπίστηκε το 2018 και προέβλεπε ότι είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών και της υπερεργασίας. Η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας: υπό τη δαμόκλειο σπάθη της θηριώδους ανεργίας, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν πέραν του οκταώρου, χωρίς αυτές οι ώρες να δηλώνονται και να πληρώνονται.
Η θέσπιση της ρύθμισης το 2018 αποκάλυψε το χάος, καθώς δηλώνονταν πλέον κατά μέσο όρο… 1.000.000 ώρες υπερεργασίας τον μήνα, που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειονότητά τους απλήρωτες. Ο λόγος ήταν ότι οι εργοδότες άρχισαν να πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα, με πλέον χαρακτηριστικό το ποσό-ρεκόρ 1.600.000 ευρώ που αναγκάστηκε να πληρώσει συστημική τράπεζα.
Το έκανε «για να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία»
Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η πρώτη αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη ήταν να υποστηρίξει ότι προχωρεί στην κατάργηση του μέτρου για να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ευσταθεί, καθώς για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων η ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών και της υπερεργασίας γίνεται μέσω μιας σχετικά απλής διαδικασίας: ένα SMS προς το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ώστε σε περίπτωση ελέγχου οι επιθεωρητές εργασίας να διασταυρώνουν άμεσα τα στοιχεία.
Η δεύτερη αντίδραση του υπουργού Εργασίας ήταν να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά ενός συστήματος για τη δήλωση της υπερεργασίας που ίσχυε στα μισά χρόνια από όσα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ». Παραδέχτηκε δηλαδή ο Κωστής Χατζηδάκης ότι επαναφέρει ένα σύστημα διάτρητο, καθώς στο εξής, όταν ένας επιθεωρητής εντοπίζει σε έναν χώρο δουλειάς εργαζομένους πέραν του οκταώρου, ο εργοδότης απλώς θα… υπόσχεται ότι θα τους δηλώσει αργότερα και θα γλιτώνει έτσι και το πρόστιμο και την καταβολή της νόμιμης προσαύξησης που ανέρχεται σε 20%.