Σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία να «αλλάξει ρότα» έστειλε από την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου ο Νίκος Δένδιας. Επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Σαχέλ.
Ο οικοδεσπότης Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για τον ίδιο που η συνάντηση έλαβε χώρα στην Αθήνα σχεδόν δύο χρόνια μετά την τελευταία κοινή συνάντηση στο Κάιρο, τον Ιανουάριο του 2020.
Οπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι κοινές προκλήσεις αλλά και η εμβάθυνση της συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις. Κάτι που χαρακτήρισε μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία.
Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης στις χώρες αυτές, που -όπως τόνισε- στήριξαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, συμπλήρωσε ότι και η δική μας χώρα θα σταθεί δίπλα σε Γαλλία, Αίγυπτο και Κύπρο σε ζητήματα αντιμετώπισης προκλήσεων, όπως η εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Αφρική, η παράνομη μετανάστευση ή ακόμα η πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως το νερό του Νείλου, ζήτημα που… καίει την Αίγυπτο.
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των τεσσάρων κρατών βασίζεται σε κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας, όπως ορίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, και, βεβαίως, στον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών.
Οπως τόνισε, παρά το ότι οι αρχές αυτές αποτυπώνονται στα κοινά ανακοινωθέντα που έχουν υιοθετηθεί τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2020, παραμένουν ακόμη επίκαιρες, λόγω των προκλήσεων που υπάρχουν σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη. «Κοινός παρονομαστής παραμένει η Τουρκία» είπε κατά λέξη ο Νίκος Δένδιας, «η οποία, μεταξύ άλλων, συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της. Να υποθάλπει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Να εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό και να αποσταθεροποιεί τη Λιβύη, με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, πάντως, ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έχει αντιτουρκικό χαρακτήρα και έκανε έκκληση στη γείτονα να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξουν καλές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο κοινό ανακοινωθέν, πάντως, της συνάντησης ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στη διακήρυξη της προηγούμενης συνάντησης στο Κάιρο, όπου υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην ανατολική Μεσόγειο, η σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας και η σύγκλιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, με αναφορά στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, αλλά και η υπογράμμιση των εξαιρετικών σχέσεων των τεσσάρων κρατών. «Οι απόψεις μας συγκλίνουν σε σχέση με θέματα ασφαλείας και σταθερότητας και συζητήσαμε τρόπους να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους στα διαφορετικά πεδία, περιλαμβανομένης της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και της μετανάστευσης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.