Στη Washington Post έδωσε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την γνωστή δημοσιογράφο Lally Weymouth να του κάνει δύσκολες ερωτήσεις. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος έκανε λόγο για καταστροφική ύφεση στην Ελλάδα και για σχεδόν κατάρρευση των τραπεζών, ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στο μεταναστευτικό.
Ερωτώμενος για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα ο πρωθυπουργός κάλεσε την δημοσιογράφο να δει τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, «τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ήταν έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90 τοις εκατό των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εστιάζουμε πολύ στο booster shot. Το έχουμε καταστήσει υποχρεωτικό για όλους άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να το ωθήσουμε στο 80%».
Στην ερώτηση ότι η Τουρκία φαίνεται να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τη ροή των προσφύγων, με τους υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κατηγορούν την Ελλάδα ότι τους στέλνει βίαια πίσω στην Τουρκία, απάντησε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εξοπλίζει τους μετανάστες. . . . Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να μπει όπως θέλει. Αυτό είναι το καθήκον μου απέναντι στους πολίτες μου, και κάνω επίσης τη δουλειά για λογαριασμό της Ευρώπης, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τη στιγμή που θα επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015, και αυτή είναι η ημέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία του Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να παραλαμβάνει σκάφη που ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές όσο βρίσκονται ακόμη εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας». Και τόνισε πως δεν μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα, ενώ δεν το κουνάνε στην Τουρκία, «μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η συνέντευξη συνεχίστηκε με τις γνωστές ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθε, όμως υπήρξε και μια που δεν περίμενε κανείς, κάνει «τσίζ» και γι’ αυτό τον λόγο δεν αναπαράχθηκε ούτε από το ΑΠΕ, ούτε από άλλα έγκυρα και έγκριτα Μέσα!
Η ερώτηση αφορούσε τον νόμο για τα fake news, δηλαδή την λογοκρισία στον Τύπο, με την δημοσιογράφο να αναφέρει: «Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει: «Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι ιστορίες «ψευδών ειδήσεων», ειδικά που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην εκτίθενται υπερβολικά».
Η έμπειρη Αμερικανίδα δημοσιογράφος επέμεινε και στρίμωξε τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι είναι μεγάλο λάθος η λογοκρισία και ότι ως έμπειρος που είναι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Ο Μητσοτάκης, εμφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις που έδωσε, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο» και ότι όλα γίνονται για να σταματήσει το κίνημα αντιεμβολιασμού, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας.
Και ενώ οι ερωταπαντήσεις για τον νόμο περί fake news έδιναν και έπαιρναν, ελλαδικά ΜΜΕ δεν έκαναν ούτε μια αναφορά στο θέμα, μένοντας απλά στο λιβάνισμα του πρωθυπουργού!