Χωρίς την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, που αρνήθηκε να συμμετάσχει, πραγματοποιείται στην ΕΡΤ το ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ.
Και οι έξι έκαναν επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον πρώτο γύρο των ερωτήσεων κλήθηκαν να απαντήσουν για την πανδημία και την διαχείρισή της.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία, για αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού και για την καθυστέρηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ενώ κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για την πανδημία. Είχα μιλήσει για υποχρεωτικότητα εμβολίων πολύ νωρίς, αλλά υπήρξε καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης. Όπως υπάρχει καθυστέρηση με μέτρα σε σούπερ μάρκετ ή μέσα μαζικής μεταφοράς». Πρότεινε την απόσυρση των φθηνών rapid test και συνεχίζοντας είπε: «Έχουμε περισσότερους νεκρούς από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ρωτάμε την κυβέρνηση και δεν παίρνουμε απαντήσεις, όπως για πού πεθαίνουν οι άνθρωποι, μέσα στις ΜΕΘ ή έξω;».
Ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι είναι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, όχι για διανομή θέσεων και δήλωσε: «Αυτός που πρέπει να είναι ο ίδιος ηγετικός, να κρατά ενωμένο τον λαό απέναντι στην κρίση, να συμπεριφέρεσαι και στους ίδιους και στους απέναντι στους άλλους. Ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα κάνουν οι Μητσοτάκης και Τσίπρας».
Ο Χάρης Καστανίδης με τη σειρά του τόνισε ότι «οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις απευθύνονται κατά τις κρίσεις στο κράτος. Να επαναφέρουμε αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που επιμένουν στην αλληλεγγύη και τη ρύθμιση της αγοράς. Δεν θέλουμε μία αγορά για το αχαλίνωτο κέρδος. Να διορθώσουμε τις αγορές στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος»… άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση».
Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας. Όχι όπως έγινε με την οικονομική κρίση. Πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης όταν η Βουλή κλείνει με ένα κρούσμα και ένα σχολείο χρειάζεται 50% συν ένα. Αυτό είναι παραλογισμός με υπογραφή Μητσοτάκη».
Όσον αφορά στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό οι υποψήφιοι ανέλυσαν την θέση τους.
Ο Λοβέρδος ζήτησε από τους συνυποψηφίους του να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν είναι αντίθετοι ή υπέρ και αν τη θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα τώρα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, είπε ότι δεν υπάρχει ρατσιστική προσέγγιση, αλλά δεν μπορεί να γίνει δεκτό να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορά μας. Τόνισε ότι δεν μπορεί το βάρος να πέφτει στην πρώτη χώρα υποδοχής, αλλά όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σηκώσουν αναλογικά το βάρος. Το θέμα της Λευκορωσίας επισήμανε και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και και την μετατροπή των ελληνοτουρκικών σε ευρωτουρκικά θέματα ενώ για την περίπτωση της Χάγης είπε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα πει γενικά πάμε στη Χάγη με την Τουρκία.
Ο Χρηστίδης επικεντρώθηκε στη στάση του ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.