Στις 12 η πρώτη επίσημη συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη

Η ατζέντα και οι στόχοι της συνάντησης

Must Read

Σε λίγες ώρες αναμένεται να συναντηθούν ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο στο θέρετρο Σότσι, στη σκιά της άκαρπης τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν.

Το χρονικό σημείο που πραγματοποιείται η επίσκεψη είναι ιδιαιτέρως κομβικό, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει κλονίσει τις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. με τη Μόσχα, αλλά και των εξελίξεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σε θετική κατεύθυνση, άλλωστε η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών γίνεται σε μια περίοδο που η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στην οποία καταλυτικό ρόλο έπαιξε η Ρωσία ως εγγυήτρια δύναμη.

Μάλιστα τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις τους γι’ αυτό το θέμα, τονίζοντας τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Στο επίκεντρο οι τιμές του φυσικού αερίου

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο θα συζητήσει το ενδεχόμενο της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής.

Ήδη ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει θέσει το αίτημα στον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ σε συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες στην Πετρούπολη, ωστόσο δεν υπήρχαν αποτελέσματα.

Η ελληνική πλευρά ζητά μια καλύτερη συμφωνία για το 2022, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, ούτως ώστε να περιοριστεί το ποσοστό που καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και να ενισχυθεί το ποσοστό που καθορίζεται βάσει της τιμής του πετρελαίου.

Στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή με τις συνεχείς προκλήσεις τόσο εναντίον της χώρας μας όσο και της Κύπρου.

Άλλωστε το Κρεμλίνο έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια του για τις κινήσεις της Άγκυρας, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλά και την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τζαμί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This