Τον προβληματισμό και την ανησυχία του σε σχέση με τις εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας, καθώς επίσης και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αυτοδιοίκηση στην κοινή προσπάθεια ανάσχεσής της, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του με φορείς «για τα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, εξέφρασε τον φόβο που έχει ο ίδιος και πολλοί επιστήμονες ότι «η μετάλλαξη “Ο” ενδεχομένως να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενός πέμπτου κύματος πιο σφοδρού μετά τις γιορτές». Γι’ αυτόν τον λόγο τόνισε πως «μία σοβαρή συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει από τώρα να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για να μην αντιμετωπίσουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις από αυτές που βλέπουμε αυτές τις μέρες στο σύστημα Υγείας που έχει καταρρεύσει και στους δεκάδες, εκατοντάδες συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «σφάλμα» ότι «η κυβέρνηση δεν θέλησε να αξιοποιήσει και να συμπορευθεί στην καμπάνια για την εμβολιασμό και την πειθώ στους πολίτες με την αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με τους δήμους». Υποστήριξε στο ίδιο πλαίσιο ότι «θα είχαμε πετύχει πολύ περισσότερα στον εμβολιασμό εάν δίνονταν κονδύλια όχι σε περίεργες λίστες και ψεύτικες καμπάνιες αλλά στην αυτοδιοίκηση για να συγκροτηθούν κλιμάκια που θα πάνε πόρτα-πόρτα». Σημείωσε ότι «οι δήμαρχοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές, γειτονιές και σπίτια πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν», προσθέτοντας πως στο εγχείρημα αυτό θα μπορούσαν να συνδράμουν και γιατροί, εθελοντές από ΜΚΟ και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Αναφορικά με το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού με το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε πως «δεν φαίνεται να αποδίδει, καθώς μόλις ένα 15% όσων είναι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν προσέλθει να κλείσουν ραντεβού».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας συζήτησε για τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι δήμοι, «τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, αφού βιώνει όπως όλοι και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, όπως όμως και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με τρομακτικές ανατιμήσεις, κυρίως στην ενέργεια». Κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε «στο έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ των δήμων, την υποχρηματοδότησή τους και από τον νέο Προϋπολογισμό, καθώς και το γεγονός ότι από την ενεργειακή κρίση οι δήμοι αναμένεται να επιβαρυνθούν με σχεδόν μισό δισ. ευρώ». «Πρέπει να δούμε, και είμαι σίγουρος ότι έχετε καταθέσει προτάσεις και σκέψεις, για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης, καθώς αν δεν υπάρξουν θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας πολλών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημείωσε μεταξύ άλλων.