Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η έρευνα των επιδημιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα, δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΣΥ και των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ, χάθηκαν άδικα 1.500 ζωές μόνο ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2020 και τον φετινό Μάιο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης εστάλησαν «σε κάθε αρμόδιο» και «άμεσα και επανειλημμένα» γνωστοποιήθηκαν «σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» όπως ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ.Λύτρας, αποδεικνύοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση είναι πολιτικά υπεύθυνη για τον χαμό των ανθρώπων, εξαιτίας της ανικανότητας ή της απροθυμίας της να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Το πόρισμα εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον καλείται (ή θα έπρεπε να καλείται) να λογοδοτήσει για την αυξημένη θνητότητα από τον κορωνοϊό όχι μόνο ενώπιον της Βουλής, αλλά και ενώπιον της Δικαιοσύνης.
«Εμείς δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε», επανέλαβε ο κ.Λύτρας και πόσο πιο ξεκάθαρο να κάνει ότι όλοι (οι κυβερνητικοί) ήξεραν;
(1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο.
Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
«Αχρείαστα κρεβάτια ΜΕΘ» (Στέλιος Πετσας), «η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι πολυτέλεια» (Άκης Σκέρτσος), «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ έχει αυξημένα ποσοστά θνητότητας» (Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή)… Τώρα; Τώρα τι γίνεται που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ετοιμάζεται να πάρει και να σηκώσει αυτούς που έλεγαν ψέματα τόσο καιρό;
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του πρέπει να δώσουν απαντήσεις και στη Βουλή και στα δικαστήρια, για ποιο λόγο απέκρυπταν συνειδητά τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ και το συνεχιζόμενο έγκλημα που διαπράττεται εδώ και μήνες στα νοσοκομεία της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά και ποινικά έκθετος. Ειδικά, αν συνυπολογίσουμε πως στις 6 Μαΐου φέτος, οι θάνατοι στη χώρα ήταν 10.847, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου είχαν εκτοξευτεί στους 19.451! Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα των δύο επιστημόνων, σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των ασθενών που πέρασαν τις πόρτες των νοσοκομείων θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν λάμβαναν τη δέουσα φροντίδα.
Άρχισε η προσπάθεια αποσιώπησης και υποβάθμισης!
Μετά τις αποκαλύψεις των δύο επιστημόνων στο Μαξίμου επικράτησε «παγωμάρα» και με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται εκτός Ελλάδας, άρχισαν να καταστρώνονται τα σχέδια επικοινωνιακής διαχείρισης.
Ήδη χθες στη Βουλή έγινε χαμός όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης πήγε να κάνει το άσπρο μαύρο, σχολιάζοντας αρχικά πως «οι ΜΕΘ δεν είναι σαν δόντια δράκου που τα πετάτε και φυτρώνουν. Όταν φτάσεις στη ΜΕΘ οι πιθανότητες είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολες», ενώ αίσθηση προκάλεσε η… ερμηνεία της έκθεσης.
«Η αιτιώδης σχέση προκύπτει όταν αυτός που έχει μείνει απέξω είναι η πιο βαριά περίπτωση. Αν κάποιος είναι 95 ετών και δυστυχώς έχουν επιλέξει οι γιατροί να βάλουν έναν 38αρη, ο 95χρονος έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει. Αυτό λέει η μελέτη» ανέφερε παραδεχόμενος τη διαλογή ασθενών, που η κυβέρνησή του αναγκάζει τους γιατρούς να κάνουν μη ενισχύοντας το ΕΣΥ.
https://twitter.com/Marka2_/status/1471176149556510725
Ρωμανός show
Σήμερα το πρωί ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός αρνήθηκε ότι ήξερε οποιοδήποτε στην Κυβέρνηση για τη μελέτη και κατηγόρησε… την αντιπολίτευση!
«Προφανώς δεν μπορεί να έχει κανείς γνώση μιας έρευνας πριν αυτή δημοσιευτεί. Όμως η ουσία της έρευνας είναι αυτό που εμείς φωνάζουμε επί μήνες, όταν κάποιοι άλλοι είναι απέναντι. Και λέμε ότι όσο πιέζεται το σύστημα υγείας, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και άρα αυξάνονται τα σκληρά νούμερα των θανάτων και η μόνη λύση είναι οι εμβολιασμοί»! Αυτή είναι η «ουσία» για τον κ.Ρωμανό, όχι η ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι η οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Για να προσθέσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 αναφορικά με τον Πρωθυπουργό: «Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει μια έρευνα και εν γνώσει του να λέει κάτι αντίθετο, όταν είναι αυταπόδεικτο ότι αυτό κάποια στιγμή θα έβγαινε».
Και πως φθάνουμε στην σαφή προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος; Διαβάστε την απάντηση του κ.Ρωμανού για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ: «Όσο αφορά αυτό που έχει κάνει σημαία η αντιπολίτευση για τους διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, αυτό που λέει η ίδια έρευνα είναι ότι το δείγμα για το συγκεκριμένο εύρημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι γνωστό ότι οι γιατροί στην επιλογή του ποιοι θα πάνε στην ΜΕΘ και θα ποιοι θα διασωληνωθούν εκτός ΜΕΘ, λαμβάνουν υπόψη και κριτήρια όπως την πιθανότητα που έχει κανείς να σωθεί μπαίνοντας στην ΜΕΘ, άρα βάζουν στην ΜΕΘ ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σωθούν»!
Από πού να το πιάσει κανείς… Από το «πολύ μικρό δείγμα», από το «δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», ή από το «οι γιατροί στην επιλογή του ποιοι θα πάνε στην ΜΕΘ και θα ποιοι θα διασωληνωθούν εκτός ΜΕΘ»; Οι θεοί-δικαστές-επιδημιολόγοι-λοιμωξιολόγοι-φωτεινοί παντογνώστες αυτής της Κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει τα όρια θράσους και αλαζονείας.
Ο Νίκος Ρωμανός δεν έμεινε μόνο στα παραπάνω, αλλά συνέχισε το παραληρηματικό του κρεσέντο τολμώντας να μιλήσει για χυδαιότητα και εργαλειοποίηση…
«Ως εκ τούτου δεν είναι αντικειμενικό το δείγμα των ανθρώπων που μένουν εκτός ΜΕΘ, γιατί είναι εκ των πραγμάτων ασθενείς που οι γιατροί θεωρούν ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να σωθούν. Ακριβώς επειδή αυτά είναι πολύ ειδικά θέματα και πρέπει να τα χειρίζονται οι ειδικοί, θεωρώ ότι είναι πολύ χυδαίο να εργαλειοποιούνται στην πολιτική διαμάχη. Είναι υπεραπλουστευτικό, λαϊκίστικο και χυδαίο να βγάζουμε τέτοια συμπεράσματα, να τα κάνουμε σημαία, για να πούμε τι; Γιατί δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το συμπέρασμα, τι θέλει να μας πει η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω σε αυτό, ότι τι; Να κάνουμε και άλλες ΜΕΘ; Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα δεν είναι πόσες παραπάνω ΜΕΘ θα κάνεις, αλλά ότι δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τις στελεχώσουμε, ακόμα και 100 παραπάνω να κάναμε».
Τα τρία συμπεράσματα-«φωτιά» για το αβοήθητο ΕΣΥ
Η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία αφορά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλαδή την περίοδο μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2020 και της 6ης Μαΐου του 2021, δείχνει πως από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 θα αποφεύγονταν αν όλοι νοσηλεύονταν σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν βρισκόταν σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης, αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και τέλος, αν διασωληνώνονταν εντός ΜΕΘ.
Οπότε, η μελέτη αυτή έρχεται να καταρρίψει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, περί τριπλασιασμού των ΜΕΘ και περί χαμηλού εμβολιασμού που έχει ως αποτέλεσμα τους θανάτους, αλλά και να δικαιώσει όσους μιλούν εδώ και μήνες για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας.
Συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα:
- Όσον αφορά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι καθηγητές διαπίστωσαν ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%! Έτσι, καταρρίπτουν και αυτοί όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ότι «δεν έχει ενδείξεις» πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο.
- Το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει ως και 400 διασωληνωμένους. «Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με πάνω από 400 διασωληνωμένους χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» είπε κατηγορηματικά ο κ. Λύτρας. Αυτό είναι εκ των βασικότερων συμπερασμάτων της έρευνας αυτής, η οποία σημειώνει πως όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους!
Οι ερευνητές σημειώνουν στο κείμενό τους πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίτιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι από Covid που μπορούν να αποφευχθούν» και υπογραμμίζουν «την ανάγκη επένδυσης στην Υγεία, πέρα από το μίνιμουμ, ώστε να αντεπεξέρχεται στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας».
- Το τρίτο συμπέρασμα της μελέτης, που προκαλεί εντύπωση και ίσως καταγράφεται για πρώτη φορά, είναι η κραυγαλέα ανισότητα στο επίπεδο περίθαλψης μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, η θνητότητα ήταν αυξημένη κατά 40%! «Αυτό καταδεικνύει τη διαχρονική ανισότητα στον διαμοιρασμό των υποδομών υγείας στην Ελλάδα, με τα κρεβάτια, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευμένο προσωπικό να βρίσκεται στις μεγάλες πόλεις» διαπιστώνουν οι ερευνητές. Αναφορά γίνεται, μάλιστα, και σε διαφορά μεταξύ αγροτικών περιοχών και πόλεων, αλλά και σε ταξικό κριτήριο, με τις φτωχότερες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει δηλώσει πως θα πρέπει να κλείσουν περιφερειακά νοσοκομεία:
«Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία!»
Διαβάστε ακόμα: