Μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία αποδείχθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις λίστες Πέτσα και την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, καθώς, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η επιτροπή έκλεισε δίχως να εξεταστούν πολιτικά πρόσωπα, αν και σκοπός των εξεταστικών είναι να διερευνούν την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών!
Η Ν.Δ., η οποία κατέχει την πλειοψηφία στην εξεταστική (παρόλο που αυτή συστήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης), αρνήθηκε να καλέσει τον Στέλιο Πέτσα και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους υπουργούς, οι οποίοι είναι, πέραν κάθε αμφιβολίας, μάρτυρες κομβικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αποδεικνύοντας πως έχει δυσανεξία στην αλήθεια.
Θλιβεροί χειρισμοί
Στις «γαλάζιες» μεθοδεύσεις με την άρνηση κλήσης μαρτύρων προστίθενται και οι θλιβεροί χειρισμοί από βουλευτές και της αντιπολίτευσης, με την εξεταστική να μετατρέπεται ουκ ολίγες φορές σε… τσίρκο. Πάντως, παρά το μπλόκο στα πολιτικά πρόσωπα και τη συνακόλουθη έλλειψη επαρκούς αποδεικτικού υλικού, τα κόμματα έχουν ήδη εξαγάγει τα συμπεράσματά τους.
Η πρόθεση της Ν.Δ. να καταθέσει πόρισμα που θα μιλά για απουσία πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση των λιστών Πέτσα και της Opinion Poll έχει ήδη σκιαγραφηθεί. Στον αντίποδα, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρεται πως προέκυψαν επαρκή στοιχεία, τα οποία οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της κρατικής χρηματοδότησης των μίντια.
Η Initiative
Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστούν στο πόρισμά τους την κατάθεση του προέδρου της Initiative, της εταιρίας που κατένειμε τα χρήματα της λίστας Πέτσα στα ΜΜΕ, ο οποίος «έδειξε» με τον πιο σαφή τρόπο εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Μιχάλης Γκάλγκος κατέθεσε πως η εταιρία του πρότεινε και η προεδρία της κυβέρνησης ενέκρινε, ενώ αποκάλυψε τον απολύτως εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η σκανδαλώδης λίστα.
Οπως αποκάλυψε, ορισμένα ΜΜΕ απευθύνθηκαν στην προεδρία της κυβέρνησης ζητώντας να συμπεριληφθούν στην καμπάνια, τα αιτήματά τους διαβιβάζονταν για εξέταση στην Initiative και, στη συνέχεια, κάθε Σάββατο, ομάδα εργασίας με μέλη και από τις δύο πλευρές συνεδρίαζε και λάμβανε τις τελικές αποφάσεις.
Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, ουδέποτε κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις για την παραπάνω αποκάλυψη. Αντί του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κατέθεσε ένα υπηρεσιακό στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υπεύθυνος της επιτροπής παραλαβής του έργου, ο οποίος, ως αναμενόταν, είπε πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα επί της ουσίας για την κατάρτισης της σύμβασης.
Παντελής άγνοια για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων
Οσο για τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και του Τύπου, όλοι συνομολόγησαν πως ακόμη και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, κανείς δεν είναι σε θέση να αναφέρει ποια είναι τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου κατέθεσε πως «δεν έχω μάθει ακόμη ποια ήταν τα κριτήρια κατανομής», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης κατέθεσε πως «έγιναν λάθη, δεν μπήκαν τα κριτήρια που θα ήταν δικλίδες ασφαλείας».
Οσο για τον επικεφαλής του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόκειται για… ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς δήλωσε αναρμόδιος για τα πάντα, και για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων στα μίντια και για τον έλεγχο των εταιριών δημοσκοπήσεων, προκαλώντας ευλόγως ερωτήματα για το ποιες είναι τελικώς οι αρμοδιότητες του συμβουλίου.
Οι ύποπτες δημοσκοπήσεις
Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής βρέθηκαν και οι ύποπτες δημοσκοπήσεις, με τους εκπροσώπους των εταιριών που διεξάγουν τις έρευνες να εμφανίζονται εκτός τόπου και χρόνου, αρνούμενοι να παραδεχθούν πως αυτές όχι απλώς αστοχούν, αλλά τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν πλήρως, με κορυφαίο το πρόσφατο παράδειγμα των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος υπερασπίστηκε με πάθος την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων, λέγοντας πως στην Ελλάδα «κανείς δεν έχασε ποτέ τον πρώτο» σε δημοσκόπηση, ενώ αναφορικά με το ΚΙΝ.ΑΛ. ισχυρίστηκε πως είναι «λάθος» η κριτική ότι έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις.
Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, επικεφαλής της αρμόδιας ελεγκτικής Αρχής, ομολόγησε χωρίς περιστροφές αφενός ότι αυτή έχει να συνεδριάσει πάνω από δύο χρόνια λόγω πανδημίας, αφετέρου ότι κανείς δεν ήλεγξε την Opinion Poll, την εταιρία δημοσκοπήσεων που ελέγχεται εξαιτίας της απευθείας ανάθεσης 270.000 ευρώ που έλαβε από το Δημόσιο ο ιδιοκτήτης της, καταθέτοντας πως η επιτροπή δεν ερεύνησε την εταιρία, καθώς δεν λειτουργεί αυτεπάγγελτα και δεν υπήρξε σχετική προσφυγή.
Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κόλλιας, πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, του εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έδωσε το επίμαχο έργο, «έδειξε» εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς ανέφερε πως το υπουργείο ήταν εκείνο που «είχε μαζέψει τρεις άτυπες προσφορές. Το υπουργείο μάς έδωσε τον μπούσουλα».
Ρεβάνς της Ν.Δ. με τα γκάλοπ που ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά πάντως με την Opinion Poll, και παρά τις καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή, η Ν.Δ. επιμένει πως «κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης που οδήγησε στη «στοχοποίηση» της Opinion Poll, λέγοντας πως ο εκπρόσωπος της εταιρίας «αποδόμησε πλήρως το επιχείρημα περί ακαταλληλότητάς της».
Μάλιστα, επιχειρώντας να πάρει ρεβάνς, η Ν.Δ. επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εταιρίες Bridging Europe και Vox Pop, επικαλούμενη και την κατάθεση του πρόεδρου της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων, καταγγέλλοντας πως αποκάλυψε ότι «μόνο δύο εταιρίες έχει παραπέμψει στο ΕΣΡ, την Bridging Europe και τη Vox Pop, οι οποίες ήταν εκείνες που κατέγραφαν στα ευρήματά τους μείωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.». Ειδικώς για τη Vox Pop η «γαλάζια» παράταξη, μετά και την κατάθεση του ίδιου του επικεφαλής της, μίλησε για εταιρία-φάντασμα με μηδέν εργαζομένους, καταγγέλλοντας πως εγείρονται ερωτήματα για τους ελέγχους των λανθασμένων μετρήσεών της.
Σημειωτέον πως η εξεταστική έχει επί της ουσίας κλείσει τον κύκλο της. Θα συνεδριάσει ακόμα μία φορά, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές τους θέσεις.