Μία ακόμη πολιτική απόφαση θα ληφθεί «για εμάς, χωρίς εμάς», με το Υπουργείο Υγείας να καταθέτει αύριο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την ηγεσία του υπουργείου να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της, κάνοντας λόγο για προώθηση μέτρων ενίσχυσης τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και του υγειονομικού προσωπικού και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει αποσπασματικά και πρόχειρα.
Ειδικότερα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν, με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην αυριανή συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.
Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, απαντώντας στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε τις κλίνες ΜΕΘ, και ζήτησε την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων, αντέτεινε ότι από τις 557 που τις παρέλαβε, σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας στις 1.328. «Αποσιωπάτε για αντιπολιτευτικούς λόγους την μεγάλη προσπάθεια επί δύο χρόνια που καταβάλει η κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας με συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση του ΕΣΥ και με πρόσθετα κίνητρα για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», επεσήμανε η κ. Ράπτη.
«Ενισχύουν την ανασφάλεια των πολιτών»
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι «με τα πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης δεν δίνεται η εικόνα μιας σοβαρής και αξιόπιστης διαχείρισης της πανδημίας, αντίθετα ενισχύουν την ανασφάλεια των πολιτών». Παράλληλα, ο κ. Ξανθός πρότεινε, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, την αυστηροποίηση των μέτρων σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων και διασκέδασης.
Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Πουλάς, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και εργαλειοποίηση της επιστήμης δεν μπορεί να καλύψει την επιχειρησιακή της γύμνια». Για «ένα ακόμα σχέδιο της κυβέρνησης που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα», μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
«Είναι ένα νομοσχέδιο με παρατάσεις επί παρατάσεων που αποδεικνύει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την αποτυχημένη πολιτική της», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Αμπατζίδου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επαίσχυντο, τερατώδες και εντελώς προσχηματικό»!
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται φορολογικές διατάξεις, ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας, τη λειτουργία των μεταφορών, για τις εργασιακές σχέσεις, ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, της εκπαίδευσης την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της ασφάλειας του πολίτη. Παράλληλα, παρατείνεται σειρά προθεσμιών που λήγουν, με στόχο την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του ΕΣΥ και των εργαζομένων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ειδικότερα, παρατείνεται μέχρι 31/03/2022:
- Η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Η ισχύς της διαδικασίας ως προς τη διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.
- Η διάρκεια λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων.
- Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
- Η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των επικουρικών γιατρών.
- Η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης των ιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι βρίσκονται υπό διορισμό, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση τοποθέτησής τους από το υπουργείο Υγείας.
- Η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού και μετακίνησης προσωπικού των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του κορωνοϊού.
- Η ισχύς της διαδικασίας ως προς τις μετακινήσεις του πάσης φύσεως προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
- Η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που χρήζουν νοσηλείας ανεξαρτήτως της φύσης ασθένειας τους.
- Η σύναψη συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας.
- Η μετακίνηση ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού.
Επίσης, παρατείνεται μέχρι 31/03/2022:
Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που έχουν πληγεί από τους σεισμούς της 24ης και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στη Κρήτη.
Ακόμα:
- Επαναξιολογείται ως την 31/3/2022 η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε υγειονομικούς και λοιπές συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών υγείας.
- Προβλέπεται αποζημίωση ιδιωτών ιατρών για διενέργεια εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης και συγκεκριμένα εάν ο εμβολιασμός γίνεται στο ιατρείο τους ποσό 10,00 ευρώ και εάν ο εμβολιασμός γίνεται κατ’ οίκον ποσό 50,00 ευρώ, εάν ο εμβολιασμός έχει γίνει με εμβόλιο 1 δόσης και ποσό 30,00 ευρώ εάν ο εμβολιασμός έχει γίνει με εμβόλιο 2 δόσεων.