Τα τελευταία δύο χρόνια και μέσα στην πανδημία η χώρα κινείται στην άκρη του γκρεμού, με κυβερνήτη ο οποίος έχει σηκώσει τα μάτια ψηλά προς έναν φανταστικό καθρέπτη και έχει τραβήξει τα χέρια από το πηδάλιο, μην έχοντας την ικανότητα να πάψει να αυτοχειροκροτείται.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστρατηγήσει κάθε κανόνα λογικής και επιδίδεται στην άσκηση πολιτικής που δεν έχει προηγούμενο, ούτε καν στις κυβερνήσεις καιροσκόπων που ταλαιπώρησαν με την αποτυχία τους την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Τσέχος πρώην πολιτικός και συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ, μιλώντας για την τέχνη της πολιτικής, είπε ότι αυτή πρέπει να ξεφύγει από την αρχή «η τέχνη του εφικτού»: «Ας διδάξουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους άλλους ότι η πολιτική δεν πρέπει να είναι η τέχνη του εφικτού, ιδίως αν αυτό σημαίνει την τέχνη του καιροσκοπισμού, των υπολογισμών, της ίντριγκας, των μυστικών συμφωνιών και των ελιγμών· αλλά ότι είναι η πολιτική επίσης η τέχνη του αδυνάτου, δηλαδή η τέχνη τού να κάνουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τον κόσμο καλύτερο».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει όσα δεν πρέπει και μοιάζει να αδιαφορεί ή να μην αισθάνεται το βάρος του πένθους περισσότερων από 20.200 οικογενειών που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους εξαιτίας του κορωνοϊού.
Μια διακυβέρνηση «ότι να ‘ναι»
Ο καιροσκοπισμός, η ίντριγκα, οι μυστικές συμφωνίες, οι ελιγμοί αλλά και η επικοινωνιακή διακυβέρνηση αποτελούν τα συστατικά όσων ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια. Μια διακυβέρνηση «ότι να ‘ναι»!
Τη μία ημέρα το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει, μέσω των συνεχώς αυτοδιαψευδόμενων υπουργών, τύπου Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Οικονόμου, μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ, μια φήμη ως σίγουρη κυβερνητική απόφαση, την οποία μάλιστα αποδίδει σε εισηγήσεις πάσης φύσεως ειδικών, όπως έγινε τη Δευτέρα με τη διαρροή για την διενέργεια rapid test από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στα ρεβεγιόν. Πανικός στην αγορά και οργή στους πολίτες, τα αποτελέσματα της διαρροής.
Την άλλη ημέρα βγαίνει ο Μητσοτάκης να διαψεύσει τη φήμη και να αδειάσει τους ειδικούς που την εισηγήθηκαν. Οι οποίοι ειδικοί από την πλευρά τους διέψευσαν πως έκαναν τέτοιου είδους εισήγηση. Οι κύριοι Βατόπουλος και Εξαδάκτυλος το έκαναν δημοσίως με συνεντεύξεις τους, θεωρώντας μάλιστα το μέτρο ανέφικτο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δέχτηκε εισηγήσεις και τις απέρριψε, ενώ δεν παρέλειψε να δείξει την «εμπιστοσύνη του στους πολίτες». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης έχει κατασκευάσει ήδη τον φταίχτη, στην περίπτωση που η μετάλλαξη Ομικρον μας κρατήσει ως χώρα στην κορυφή της θνησιμότητας από τον κορωνοϊό. Ποιος θα είναι ο αυτός; Ο πολίτης που, παρά την… εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν εμφανίστηκε αντάξιος αυτής.
Από την πανδημία έχουν χαθεί περισσότεροι από 20.200 άνθρωποι, ο πληθυσμός μιας πόλης. Αν είχε υπάρξει άλλη διαχείριση, πέραν της επικοινωνιακής που ακολούθησε η κυβέρνηση, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα ήταν σήμερα μαζί με τους αγαπημένους τους.
Αυτό είναι και το συμπέρασμα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα που δημοσιεύτηκε στο «Scandinavian Journal of Public Health» και αποδέχεται ότι «…ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος».
Έβαλαν μπροστά το «εργαλείο» της διαστρέβλωσης Άδωνι
Ο κυνισμός και η αλαζονεία του «συστήματος Μαξίμου» εξαιτίας αυτής της μελέτης αναδείχτηκαν σε όλο τους το μεγαλείο, καθώς επιχειρήθηκε η απαξίωση της σε τέτοιο βαθμό που έφτασε στο σημείο ακόμη και της αήθους προσωπικής επίθεσης στον Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να καλύψει τα νώτα της και να βρει διέξοδο από το μέγα σκάνδαλο που συνταράσσει τη χώρα.
Ακόμη μια φορά τον τόνο έδωσε ο επαγγελματίας της διαστρέβλωσης και των κυβιστήσεων -αλλά χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας- Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ανερυθρίαστα και με απίστευτο κυνισμό πως «έχουμε δώσει πολύ μεγάλη αξία στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα», ισχυριζόμενος πως δεν λέει τίποτα καινούργιο για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, καθώς όλα ήταν γνωστά ήδη από προηγούμενες μελέτες.
Μάλιστα, επέμεινε πως η μελέτη δεν πήγε ποτέ στο Μαξίμου, στην προσπάθειά του να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του, δηλώνοντας άγνοια για το ποιος υπουργός την παρέλαβε. Την ίδια ώρα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχτηκε, κατόπιν εορτής, ότι δεν είναι ίδιες οι συνθήκες για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, διαψεύδοντας την απαράδεκτη σε βαθμό ανοησίας αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει διαφορά αν είσαι διασωληνωμένος εντός ή εκτός ΜΕΘ.
Όπως ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, «η καθυστέρηση εισαγωγής στη ΜΕΘ ήταν παράγοντας κινδύνου, και στην πανδημία όσο και να το ενισχύσεις θα συμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «προφανώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες εκτός ΜΕΘ».