Ρωγμές στο αφήγημα του υπουργείου Μετανάστευσης περί μιας απόλυτα επιτυχημένης διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος προκύπτουν με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστημα. Τη στιγμή που παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά με βάρκες που αποβιβάζουν λαθρομετανάστες σε ελληνικά νησιά, αποδεικνύεται ότι κάποιοι εκ των ισχυρισμών του υπουργείου είναι μάλλον… αβάσιμοι, καθώς διαψεύδονται από τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιχείρηση της επικοινωνιακής αξιοποίησης των 19 υπηκόων Μπαγκλαντές, οι οποίοι απελάθηκαν πίσω στη χώρα τους. Μάλιστα, το υπουργείο συνέδεσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη με τη μελλοντική (τον Φεβρουάριο) επίσκεψη του υπουργού Νότη Μηταράκη στη συγκεκριμένη χώρα και διαφήμισε ότι προετοιμάζεται διακρατική συμφωνία, με βάση την οποία εποχικοί εργάτες από το Μπαγκλαντές θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Νότη Μηταράκη, επρόκειτο περί επιτυχίας, αφού ήταν οι πρώτες επιστροφές στο Μπαγκλαντές ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα όμως με τους πίνακες του υπουργείου, που χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν, μόλις πέρυσι το υπουργείο προέβη σε αναγκαστικές απελάσεις Μπαγκλαντεσιανών. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μικρή σημασία έχουν τόσο μικρά νούμερα και ότι επρόκειτο περί ανθρώπινου λάθους, όμως η επιμονή του υπουργείου να μιλά για 10.000 επιστροφές, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι στη συντριπτική πλειονότητα αφορά Αλβανούς υπηκόους και όχι τους μετανάστες από Ασία και Αφρική, που αποτελούν τον κορμό του μεταναστευτικού προβλήματος, δείχνει προς μια εντυπωσιοθηρική προσέγγιση του όλου ζητήματος.
Τα προβλήματα όμως για το υπουργείο Μετανάστευσης δεν σταματούν εκεί, καθώς αποδεικνύεται ότι ακόμη και οι υποσχέσεις για «κλειστές δομές» είχαν γίνει πάνω σε σαθρό έδαφος. Δεν αναφερόμαστε στην αμφισβήτηση εκ μέρους Ευρωπαίων αξιωματούχων του καθεστώτος των δομών, αλλά σε αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που επί της ουσίας μετατρέπουν σε πομφόλυγα τους σχετικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου έκρινε παράνομο το μέτρο απαγόρευσης εξόδου σε Αφγανό αιτούντα άσυλο από τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Ζερβού Σάμου, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αποτελεί de facto μέτρο κράτησης, το οποίο έχει επιβληθεί κατά παράβαση των εγγυήσεων της σχετικής νομοθεσίας. Είναι μάλλον δύσκολο στο αρμόδιο υπουργείο να μη γνώριζαν τη… σχετική νομοθεσία και μάλλον αποδεικνύεται ότι όσοι προειδοποιούσαν ότι κλειστές δομές δεν θα υπάρξουν και ότι όλη η σχετική φιλολογία ήταν μια απόπειρα να καταπραϋνθούν οι τοπικές αντιδράσεις στα μέρη όπου δημιουργούνται αυτές οι δομές, είχαν μάλλον δίκιο. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη γίνει «σημαία» από δικαιωματιστές και ΜΚΟ δείχνει ότι -αν μη τι άλλο- υπάρχει πρόβλημα, ακόμη κι αν οι προθέσεις του υπουργείου ήταν καλές.
«Να κλείσει η Μαλακάσα»
Ισως γι’ αυτό και στη Μαλακάσα, όπου ο υπουργός Νότης Μηταράκης εγκαινίασε «κλειστή δομή», οι τοπικές αντιδράσεις ήταν αρκετές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ζήτησε από τον υπουργό την απομάκρυνση των μεταναστών και το κλείσιμο της δομής, που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το χωριό.
«Ζητάμε από την Πολιτεία και τον υπουργό τη σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών και, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να κλείσουν και οι δομές» ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού, που δεν ξέρει πια τι να κάνει με το πρόβλημα που έχει πραγματικά μέσα στο σπίτι του. Και αν κάτι τέτοιο ισχύει στον Ωρωπό, φαντάζεται κανείς το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του φυλακίου στον Εβρο, εάν και εφόσον οι υποσχέσεις περί «κλειστής δομής» αποδειχτούν ψευδείς.