Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για σενάρια πολιτικής εκτροπής

Λίγα 24ωρα μετά το αίτημα για εκλογές, το alter ego του Τσίπρα, Νίκος Παππάς, κατήγγειλε «κέντρα που θα προσπαθήσουν να μας ρυμουλκήσουν προγραμματικά προς κεντρώες άνευρες λύσεις»

Must Read

Το άρθρο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής εκτιμήθηκε στην πολιτική αγορά ως μια κίνηση που υπερβαίνει τα όρια μιας τυπικής άσκησης νομικών γνώσεων. Είχε προηγηθεί το Σάββατο, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαβαίνοντας τον εκλογικό Ρουβίκωνα κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Σε μια δημόσια παρέμβαση που ξένισε πολλούς, το alter ego του Κυρ. Μητσοτάκη ανέλαβε να εξηγήσει πως «παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτοδικαίως και παραίτηση της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές, ανεξαρτήτως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση αυτή».

Η παραίτηση του πρωθυπουργού, πρόσθεσε, δεν συνεπάγεται αυτόχρημα και διάλυση της Βουλής. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλούσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη με βασικό σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει πολιτική κυβέρνηση για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής θητείας.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ξύπνησε οδυνηρές μνήμες της πρόσφατης πολιτικής Ιστορίας, όταν, αντίθετα από τη λαϊκή ετυμηγορία και τις λαϊκές διαθέσεις, επιβλήθηκε ωμά στη χώρα κυβέρνηση Βερολίνου. «Υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές» είπε εν κατακλείδι ο υπουργός Επικρατείας, συνοψίζοντας: «Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήμου».

Η αντίδραση

Στην Κουμουνδούρου, με καθυστέρηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επιτηδευμένη, απέφυγαν να πάρουν θέση. Ομως, την περασμένη Τρίτη, από τον επίσημο κομματικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο 105.5» και με οικοδεσπότη τον διευθυντή Νίκο Ξυδάκη ήρθε μια απάντηση από τον Νίκο Παππά που μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Το… άλλο alter ego, αυτή τη φορά του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, σαν να ήθελε να τα ξορκίσει, «έβγαλε στη σέντρα» σενάρια κυβερνήσεων του δοκιμαστικού σωλήνα, «τύπου Παπαδήμου», που γράφονται στο παρασκήνιο από όσους θέλουν να αναχαιτίσουν καθαρές πολιτικές λύσεις στη χώρα.

Κυβέρνηση-μαριονέτα

Κατήγγειλε δηλαδή, με δυο λόγια, σχέδιο νέας πολιτικής εκτροπής, έξω από τη λαϊκή βούληση, με ελεγχόμενες λύσεις που θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση-μαριονέτα, στηριγμένη από κόμματα «δορυφόρους», προκειμένου να συνεχιστεί αδιατάρακτα η λεηλασία εθνικών και κοινοτικών πόρων.

«Διάφορα κέντρα θα προσπαθήσουν να μας ρυμουλκήσουν προγραμματικά προς κεντρώες άνευρες λύσεις» υπογράμμισε χωρίς περιστροφές και εξέφρασε την ανησυχία του για αντιδημοκρατικές επιλογές που εξυφαίνονται σε προθαλάμους πολιτικών και οικονομικών κέντρων, και αφορούν προφανώς και το ίδιο του το κόμμα.

Ο άλλοτε «Διόσκουρος» του προέδρου και τώρα βουλευτής και τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι, καθώς διάφορα κέντρα βλέπουν τη ραγδαία φθορά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναζητούν τρόπους ούτως ώστε ένα κεντρικό οικονομικό πρότζεκτ, που αποτυπώνεται στην έκθεση Πισσαρίδη, να συνεχίσει να εφαρμόζεται αδιατάρακτα, και αυτό ενδεχομένως να θέλει έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, κόμματα «δορυφόρους» ή την προοδευτική, την προγραμματική απονεύρωση της Αριστεράς.

Φαίνεται μάλιστα πως το μήνυμα είχε βασικούς αποδέκτες και εντός των τειχών, αν κρίνουμε από την αναφορά του, που ήχησε σαν προειδοποίηση, ότι, με βάση όσα είναι γνωστά, «διάφορα κέντρα θα προσπαθήσουν να μας ρυμουλκήσουν προγραμματικά προς κεντρώες άνευρες λύσεις».

«Δεν είναι τυχαίο» πρόσθεσε «ότι αναθερμαίνονται, εξυφαίνονται σενάρια άλλης κυβερνητικής λύσης από αυτή τη Βουλή ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε το αίτημα για εκλογές, για να συνεχιστεί το βασικό οικονομικό πρότζεκτ που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο ίδιος, απευθυνόμενος σε όμορους πολιτικά χώρους, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα πραγματικά διλήμματα της ζωής -δεδομένου ότι δεν είναι όλα επικοινωνία και αν έχει ο κ. Μητσοτάκης ανοιχτό το κινητό του κατά τη διάρκεια των διακοπών του- τοποθετούν καθέναν στο φάσμα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης».

Παλινδρομήσεις στα εσωτερικά θέματα

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται -χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα διεξαχθεί στο διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου 2022- για το 3ο Συνέδριο έχοντας μπλέξει σε μια κατά γενική ομολογία άγονη αναμέτρηση που θυμίζει την έριδα για το φύλο των αγγέλων… Το κείμενο θέσεων που ανέλαβε να συντάξει ο Αριστείδης Μπαλτάς προκαλεί ασυνήθιστη ένταση, καθώς το άτυπο μέτωπο των «προεδρικών» και των «συμμάχων» θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» μάλλον είναι «πολύ αριστερός» και δεν εκφράζει τη διεύρυνση προς τις όμορες δυνάμεις.

Η διαφορά δεν είναι «παίξε-γέλασε», λένε στους διαδρόμους, καθώς σχετίζεται με τη φυσιογνωμία του κόμματος. Ως εκ τούτου -λες και η ελληνική κοινωνία στέρεψε ξαφνικά από προβλήματα-, ανατέθηκε σε μια επιτροπή από τους Αλ. Μπαλτά, Νίκο Βούτση, Νίκο Μπίστη και Γιάννη Ραγκούση να παρουσιάσει κάτι περισσότερο αποδεκτό…

Οι συνεργάτες του προέδρου, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνουν στερεότυπα ότι οικονομία και πανδημία είναι τα βασικά αντιπολιτευτικά μέτωπα. Στο μεν πρώτο, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να παρουσιάσει σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο, πέρα από τις γενικόλογες διακηρύξεις που τονίζουν την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού προτύπου στη χώρα. Οσο για την πανδημία, είναι φως φανάρι πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει μέρος του προβλήματος, με θολές και επαμφοτερίζουσες θέσεις που επισκιάζουν τις εγκληματικές ευθύνες του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναγνώρισε δημόσια ότι η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για κλίνες ΜΕΘ που προορίζονται μονάχα για «σπουδαία πρόσωπα» έχει βάση και πρέπει να διερευνηθεί, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός έσπευσε να το αμφισβητήσει, προκαλώντας απίστευτο αλαλούμ, με εμπλοκή και του Νίκου Φίλη, που τον υπερασπίστηκε. Και μόλις την περασμένη Τρίτη, και ενώ η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δικαιώνοντας τον Π. Πολάκη, ανακοίνωνε τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, πάλι ο κ. Ξανθός βγήκε και δήλωσε ότι αυτά δεν πιάνουν την Ομικρον. Σας φαίνεται να έχει αυτή η διαφωνία πολιτικά κίνητρα;

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This