Ανοιχτή σύγκρουση του Μαξίμου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελεί αδιαμφισβήτητα το γεγονός πως από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή για την ανεξάρτητη Αρχή απουσιάζει εντελώς το «εύρημα» του προέδρου της Ιωάννη Λιανού περί οικοσυστημάτων, που θα του έδινε τη δυνατότητα να εισέλθει και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Η «δημοκρατία» είχε γράψει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στην αρχική του μορφή σε δημόσια διαβούλευση, πως η εισαγωγή του όρου «οικοσύστημα δομικής σημασίας», το οποίο στη συνέχεια ορίζεται ως «ένα σύμπλεγμα αλληλένδετων και σε σημαντικό βαθμό αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών δραστηριοτήτων», ήταν στην πραγματικότητα μία προσπάθεια του κ. Λιανού να τοποθετήσει κάτω από τη σφαίρα επιρροής του τομείς οι οποίοι εποπτεύονται από άλλες Αρχές, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πληροφορίες, όμως, ανέφεραν χθες πως η εν λόγω διάταξη είχε προκαλέσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, που παρενέβη για την απαλοιφή της προτού κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, εκκινώντας έτσι ανοιχτή κόντρα με τον πρόεδρο, τον οποίο τοποθέτησε πριν από 2,5 έτη, παραβιάζοντας μάλιστα το ενωσιακό δίκαιο.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως έπειτα από αυτή την εξέλιξη ο κ. Λιανός εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησής του. Μάλιστα, παράγοντες της «πιάτσας» έχουν ήδη αρχίσει να πιθανολογούν τον αντικαταστάτη του κ. Λιανού. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν, τότε ίσως απλά να βαδίζουμε από το κακό… στο χείριστο. Δηλαδή από έναν πρόεδρο που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του, λόγω αδυναμιών, σε έναν πρόεδρο που θα τοποθετηθεί αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει, συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες.
Το νομοσχέδιο, κατά τα λοιπά, αποτελεί (θεωρητικά και μόνο) ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/1, την οποία έπρεπε να είχε ενσωματώσει η κυβέρνηση από τις 4 Φεβρουαρίου του 2021 και της έχει δοθεί διορία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενσωμάτωση της μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2022.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου είχε εκδιωχθεί τον Αύγουστο του 2019 από τη θέση της με φωτογραφική διάταξη που παραβίαζε τη συγκεκριμένη οδηγία. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχει γίνει ενσωμάτωση των συγκεκριμένων άρθρων της οδηγίας, βάσει των οποίων η εκδίωξη της κυρίας Θάνου είναι παράνομη. Αντίθετα, επιχειρείται η νομιμοποίηση της διάταξης που είχε «εφεύρει» τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση και η οποία είναι εντελώς αντίθετη και από το γράμμα και από το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει ακόμη το γεγονός της αλλοίωσης διάταξης που όριζε πως ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν επιτρέπεται, μετά τη λήξη της θητείας τους, να παρέχουν υπηρεσία σε επιχείρηση της οποίας είχαν χειριστεί υπόθεση από τη θέση τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και πως γενικώς δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνουν, μέχρι και τρία έτη μετά την απομάκρυνσή τους, την υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον της επιτροπής.
Αντ’ αυτού, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται μόνο πως τα μέλη της επιτροπής έχουν αυτό τον περιορισμό και απουσιάζει ο ξεκάθαρος προσδιορισμός πως έχουν την ίδια υποχρέωση ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Αυτό το ερμηνευτικό κενό, που μπορεί να δημιουργήθηκε ακόμη και για να ικανοποιηθεί κάποιος που προετοιμάζεται για τη θέση, αποτελεί από μόνο του τεράστιο σκάνδαλο.