Συνεχίζει να επενδύει στην πολιτική της κλιμάκωσης με τη χώρα μας η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την αβάσιμη απαίτησή της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύει συνεχώς αντι-NAVTEX, με τις οποίες ζητά την ακύρωση ελληνικών NAVTEX που προσδιορίζουν περιοχές για ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας και ιδιαίτερα του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Αυτή τη φορά ήταν μία αντι-NAVTEX που αφορούσε ασκήσεις της ελληνικής πλευράς κοντά σε Σαμοθράκη και Μυτιλήνη, στο βόρειο Αιγαίο, αλλά όλοι πλέον γνωρίζουν ότι εδώ και κάποιο διάστημα η Τουρκία παγίως εκδίδει τέτοιους είδους οδηγίες, που σκοπό έχουν να θέσουν το αίτημά της για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών σε διεθνή fora.
Είναι σαφές ότι η στρατηγική της αποκλιμάκωσης, της οχύρωσης πίσω από τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών μας υδάτων και η ελπίδα για κυρώσεις από την Ε.Ε. που δεν ήλθαν ποτέ έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποθράσυνση την τουρκική πλευρά, που κάνει οτιδήποτε μπορεί προκειμένου να θεμελιώσεις τις ανιστόρητες και αναθεωρητικές αιτιάσεις της από τη Θράκη έως την Κύπρο.
Είναι σαφές ότι η διμέτωπη τακτική της Αγκυρας, που από τη μια αμφισβητεί το δικαίωμα των Ενόπλων Δυνάμεών μας να κάνουν ασκήσεις στην ελληνική επικράτεια και από την άλλη συνεχώς την παραβιάζει με υπερπτήσεις -τις οποίες πλέον κάνουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-, λειτουργεί δίχως σοβαρά εμπόδια.
Η εμμονή της κυβέρνησης στους κατευναστικούς τόνους που ακολούθησαν την αποχώρηση των τουρκικών ερευνητικών επέτρεψε στην Άγκυρα να επιστρέψει στην δίχως ουσιαστικό κόστος αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της κυριαρχίας μας.