Μετά τις προκλήσεις στο πεδίο, η Τουρκία προχώρησε και σε διπλωματική πρόκληση, με το ΥΠΕΞ να βγάζει ανακοίνωση για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία συστηματικά αποκαλεί «τουρκική».
Η Άγκυρα λέει ότι η σημερινή ημέρα «αποτελεί σημείο καμπής στον αγώνα για το δικαίωμα αναζήτησης της αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη» και διαμηνύει πως «θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλους τους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη».
Αναλυτικά:
«Την 29η Ιανουαρίου Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης, που αποτελεί σημείο καμπής στον αγώνα για το δικαίωμα αναζήτησης της αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε ανυποχώρητοι οπαδοί των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλους τους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη, ιδιαίτερα στους εκλεγμένους Μουφτήδες, που εργάζονται με αφοσίωση για την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων».
Bu hakların kullanılması için fedakârca çalışan, başta Seçilmiş Müftüler olmak üzere, tüm Batı Trakyalı kardeşlerimizin daima yanında olacağız.
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) January 29, 2022
Το 1988 με απόφαση της δικαιοσύνης, διαλύθηκαν τα σωματεία που είχαν τη λέξη «τουρκικό» στον τίτλο τους, με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα».
Στις 29 Ιανουαρίου 1988 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και αποφασίστηκε ότι κάθε χρόνο στις 29 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.